Chiny: Kurczak z ananasem i papryką.
Chińskiego tygodnia ciąg dalszy. Przed zupą z kukurydzy i kurczaka postanowiłam przygotować sprawdzone już danie, bardzo smaczne i stosunkowo szybkie. Autorka książki poleca podanie dania w dwóch połówkach skorupy ananasa, jednak ja za każdym razem używałam ananasów w puszce, a puszki raczej do celów dekoracyjnych nie użyję (tym bardziej, że ciężko byłoby mi przepołowić ;) ) W orginalnym przepisie autorka podaje jako składnik również liście kolendry, czego ja jednak nie stosuję.
Składniki
3 piersi kurczaka
2 papryki - czerwone, żółte lub pomarańczowe
1 cebula
1 ananas świeży lub z puszki
4 łyżki stołowe oleju (tudzież "na oko")
3 łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki stołowe cukru pudru
sól
Sposób przyrządzania
Mięso, paprykę, cebulę pokroić na drobne kawałki. Jeśli ananas w puszce jest w plastrach, pokrój go na mniejsze kawałki.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę. Dodaj kurczaka i smaż na dużym ogniu, uważając, by kawałki mięsa nie zbrązowiały. Dopraw solą i cukrem. Dobrze zamieszaj i włóż ananasa. Wlej dużą szklankę wody i sos sojowy. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5-10 min. Posmakuj i dodaj cukru, jeśli smak jest za ostry. Wrzuć paprykę i dobrze zamieszaj. Duś 2-3 min, uważając, żeby papryka nie rozmiękła.
Podawaj np. z białym ryżem i odrobiną ostrego sosu sojowego.