Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami
Dim sum to określenie różnych lekkich przekąsek spożywanych tradycyjnie w południowych Chinach. Dim sum to nie tylko pierożki. Za tą nazwą stoi długa chińska tradycja spożywania małych przekąsek do popołudniowej herbaty. Dania dim sum serwuje się w bambusowych koszyczkach służących do gotowania na parze lub na niewielkich talerzykach. Najbardziej popularne są pierożki z różnego rodzaju nadzieniem, mięsnym lub wegetariańskim, często podawane w towarzystwie warzyw gotowanych na parze oraz bułeczek baozi z jeszcze szerszą gamą wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych. Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli
Farsz:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g krewetek
2 łyżki tartego świeżego imbiru
pęczek szczypiorku, drobno posiekany
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
świeżo mielony pieprz
Sos do maczania:
1/4 szklanki sosu sojowego
1,5 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżki tartego imbiru
1 łyżeczka sezamu
Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Farsz: Zamrożone krewetki należy wcześniej rozmrozić i oczyścić. Tak przygotowane krewetki drobno siekamy i mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu.
Ciasto dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek. Wycinamy krążki ciasta, nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Stawiamy je "po chińsku" falbanką do góry.
Pierożki gotujemy przez około 8 minut na parze w bambusowym koszyku wyłożonym papierem do pieczenia. Papier wcześniej nacinamy w kilku miejscach, aby para mogła się przedostać do pierogów.
Przygotowujemy sos- mieszamy wszystkie składniki. Pierożki jemy pałeczkami lub palcami, uprzednio maczając je w przygotowanym sosie.