Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami

Dim sum to określenie różnych lekkich przekąsek spożywanych tradycyjnie w południowych Chinach. Dim sum to nie tylko pierożki. Za tą nazwą stoi długa chińska tradycja spożywania małych przekąsek do popołudniowej herbaty. Dania dim sum serwuje się w bambusowych koszyczkach służących do gotowania na parze lub na niewielkich talerzykach. Najbardziej popularne są pierożki z różnego rodzaju nadzieniem, mięsnym lub wegetariańskim, często podawane w towarzystwie warzyw gotowanych na parze oraz bułeczek baozi z jeszcze szerszą gamą wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych. Zdjęcie - Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli

Farsz:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g krewetek
2 łyżki tartego świeżego imbiru
pęczek szczypiorku, drobno posiekany
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
świeżo mielony pieprz

Sos do maczania:
1/4 szklanki sosu sojowego
1,5 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżki tartego imbiru
1 łyżeczka sezamu

Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Farsz: Zamrożone krewetki należy wcześniej rozmrozić i oczyścić. Tak przygotowane krewetki drobno siekamy i mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu.
Ciasto dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek. Wycinamy krążki ciasta, nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Stawiamy je "po chińsku" falbanką do góry.
Pierożki gotujemy przez około 8 minut na parze w bambusowym koszyku wyłożonym papierem do pieczenia. Papier wcześniej nacinamy w kilku miejscach, aby para mogła się przedostać do pierogów.
Przygotowujemy sos- mieszamy wszystkie składniki. Pierożki jemy pałeczkami lub palcami, uprzednio maczając je w przygotowanym sosie.
Zdjęcie - Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rösti z serem halloumi i chorizo
1

Rösti z serem halloumi i chori…

food² food²
Food Square

Jesienne budda bowl z batatami

Jesienne budda bowl z batatami

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
1

Zupa kalafiorowa z ziemniakami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prosty biszkopt
1

Prosty biszkopt

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Makaron z pulpecikami z indyka w sosie musztardowo - miodowym

Makaron z pulpecikami z indyka…

Beti Beti
kruche babeczki

Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar

Wytrawne ciastka z boczkiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Sfiha- libańskie pierożki

Sfiha- libańskie pierożki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ciasto na pierogi
2

Ciasto na pierogi

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi z batatami i kurkami
1

Pierogi z batatami i kurkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii

Pierogi z kurkami, serem masca…

food² food²
Food Square

Śliwka w…pierogu! Gdy lato przemija…

Śliwka w…pierogu! Gdy lato prz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierogi z kurkami, czosnkiem i tymiankiem. Kurka latem wygrywa!

Pierogi z kurkami, czosnkiem i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami