Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole
Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs
11 kwi , 2014
Brak komentarzy
Dziś przedstawiam typowy przykład kuchni fusion :-) Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole z dojrzałego awokado i pomidorów, podane z aromatyczną kolendrą. Połączenie niebanalne, jednak bardzo smaczne. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Jajka herbaciane nadziewane guacamole
(16 połówek)
Składniki:
- 8 jaj przygotowanych zgodnie z tym przepisem
- 1/2 dużego i dojrzałego awokado
- sok z 1/2 limonki (około łyżki)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- chlust pikantnego sosu (np. tabasco), do smaku
- 1/2 dużego pomidora lub 3 pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka posiekanych listków kolendry, plus kilka dodatkowych do podania
- 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Przygotowane jajka obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Delikatnie wyjmij żółtka i umieść je w pojemniku blendera wraz z awokado, sokiem z limonki, olejem, jogurtem i tabasco. Miksuj do uzyskania w miarę gładkiej masy. Możesz też zwyczajnie rozgnieść wszystkie składniki w miseczce za pomocą widelca.
- Do tak przygotowanej masy dodaj pomidory i kolendrę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Nafaszeruj jajka przygotowaną masą, udekoruj listkami kolendry i podawaj natychmiast (pamiętaj, że awokado z biegiem czasu ciemnieje).
Smacznego!
English version
Guacamole deviled Chinese tea eggs
(16 halves)
Ingredients:
- 8 eggs prepared eggs from this recipe
- 1/2 large avocado
- juice of 1/2 lime (a tablespoon)
- 1 tablespoon canola oil
- dash of hot sauce
- 1/2 big tomato or 3 cherry tomatoes, minced
- 1 tablespoon cilantro, minced, plus more for garnish
- 1/2 tablespoon plain yogurt
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Peel the cooled eggs and cut in half. Put the yolks into the bowl of a food processor, blender, or bowl. Add the avocado, lime juice, oil, yogurt and hot sauce. Pulse until smooth, or mash with a fork.
- Stir in the tomatoes and cilantro, and season with salt and pepper.
- Spoon the filing into the whites and garnish with extra cilantro. Serve immediately.
Enjoy!