Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole

Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole
Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs 11 kwi , 2014 Brak komentarzy

Dziś przedstawiam typowy przykład kuchni fusion :-) Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole z dojrzałego awokado i pomidorów, podane z aromatyczną kolendrą. Połączenie niebanalne, jednak bardzo smaczne. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Jajka herbaciane nadziewane guacamole

(16 połówek)

Składniki:

  • 8 jaj przygotowanych zgodnie z tym przepisem
  • 1/2 dużego i dojrzałego awokado
  • sok z 1/2 limonki (około łyżki)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • chlust pikantnego sosu (np. tabasco), do smaku
  • 1/2 dużego pomidora lub ​​3 pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka posiekanych listków kolendry, plus kilka dodatkowych do podania
  • 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotowane jajka obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Delikatnie wyjmij żółtka i umieść je w pojemniku blendera wraz z awokado, sokiem z limonki, olejem, jogurtem i tabasco. Miksuj do uzyskania w miarę gładkiej masy. Możesz też zwyczajnie rozgnieść wszystkie składniki w miseczce za pomocą widelca.
  2. Do tak przygotowanej masy dodaj pomidory i kolendrę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  3. Nafaszeruj jajka przygotowaną masą, udekoruj listkami kolendry i podawaj natychmiast (pamiętaj, że awokado z biegiem czasu ciemnieje).

Smacznego!

Zdjęcie - Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Guacamole deviled Chinese tea eggs

(16 halves)

Ingredients:

  • 8 eggs prepared eggs from this recipe
  • 1/2 large avocado
  • juice of 1/2 lime (a tablespoon)
  • 1 tablespoon canola oil
  • dash of hot sauce
  • 1/2 big tomato or 3 cherry tomatoes, minced
  • 1 tablespoon cilantro, minced, plus more for garnish
  • 1/2 tablespoon plain yogurt
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Peel the cooled eggs and cut in half. Put the yolks into the bowl of a food processor, blender, or bowl. Add the avocado, lime juice, oil, yogurt and hot sauce. Pulse until smooth, or mash with a fork.
  2. Stir in the tomatoes and cilantro, and season with salt and pepper.
  3. Spoon the filing into the whites and garnish with extra cilantro. Serve immediately.

Enjoy!

Zdjęcie - Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów