Chińskie jajka herbaciane

Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs 09 kwi , 2014 Brak komentarzy

Dziś, w związku ze zbliżającą się Wielkanocą, ciekawostka z jajkami w roli głównej.  Zgodnie z recepturą rodem z Chin,  jajka gotowane są w bardzo aromatycznej mieszance zawierającej herbatę, sos sojowy i aromatyczne przyprawy takie jak anyż, czy cynamon. Dzięki popękanej skorupce zyskują też ciekawy, marmurkowy wygląd. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Chińskie jajka herbaciane

(10 jajek)

Składniki:

  • 10 jajek
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 laska cynamonu (lub duża szczypta mielonego)
  • 3 grube plastry imbiru
  • 3 łyżki czarnej herbaty liściastej

Przygotowanie:

  1. Umieść jajka w garnku i zalej wodą tak, by były nią tylko przykryte. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
  2. Po tym czasie przelej jajka zimną wodą, obij skorupki delikatnie łyżeczką, po czym obtocz je na blacie tak, by skorupki były równomiernie popękane, jednak by wciąż trzymały się jajka.
  3.  Umieść resztę składników na miksturę herbacianą w rondelku, wraz z 1 litrem (4 szklankami) wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotuj mieszankę przez 20 minut. Po tym czasie włóż jajka i gotuj całość kolejne 45 minut. Zdejmij z ognia i zostaw całość do całkowitego ostygnięcia. Zdejmij skorupki i podawaj na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Zdjęcie - Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chinese Tea Eggs

(10 eggs)

Ingredients:

  • 10 eggs
  • 4 tablespoons light soy sauce
  • 3 tablespoons dry white wine
  • 1 star anise
  • 1 tablespoon sugar
  • 1 cinnamon stick (or large pinch of ground cinnamon)
  • 3 thick slices ginger
  • 3 tablespoons black tea leaves

Preparation:

  1. Place the eggs in a saucepan with enough cold water to cover. Bring the water to the boil, then reduce the heat to low and let the eggs simmer for 10 minutes, or until they are hard-boiled.
  2. Refresh the eggs in cold water. Drain the eggs and lightly tap and roll the shells on a hard surface to crack them. Do not remove the shells.
  3.  Put the rest of tea cooking mixture ingredients in a saucepan with 1 litre (4 cups) water and heat until boiling. Reduce the heat to low and simmer for 20 minutes. Add the cooked eggs and simmer for 45 minutes. Turn off the heat and let the eggs sit in the tea mixture until cool enough to handle. Remove the shells and serve the eggs warm or cold.

Enjoy!

Zdjęcie - Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chrupkie pieczywo ze szpinakiem

Chrupkie pieczywo ze szpinakie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Tortille meksykańskie z kurczakiem
1

Tortille meksykańskie z kurcza…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek

Grillowany ser z chutneyem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ogórki z orzechowym twarożkiem
1

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Rollsy z szynką i awokado - koreczki z tortilli

Rollsy z szynką i awokado - ko…

Beti Beti
kruche babeczki

Tarte flambée. Alzacki podpłomyk w sierpniowej Piekarni

Tarte flambée. Alzacki podpłom…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Ślimaki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą

Ślimaki z ciasta francuskiego…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Kotleciki z białej kiełbasy na ostro

Kotleciki z białej kiełbasy na…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Biała kiełbasa zapiekana w cydrze z jabłkami i żurawiną
1

Biała kiełbasa zapiekana w cyd…

food² food²
Food Square

Sałatka wielkanocna
1

Sałatka wielkanocna

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szpinakowa rolada z chrzanowym twarożkiem i wędzonym łososiem
1

Szpinakowa rolada z chrzanowym…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Biała kiełbasa zapiekana z warzywami
1

Biała kiełbasa zapiekana z war…

Dzi Dzi
karmelowy