Chińska zupa ostro-kwaśna

Chińska zupa ostro-kwaśna

Już dawno chodziła za mną jakaś chińszczyzna. Najchętniej przeszłabym się do chińskiej restauracji, ale mam wrażenie, że w Poznaniu ostatnio pogorszyła się ich jakość - dwie wizyty w dwóch różnych restauracjach i kompletna porażka. Może ktoś z Was zna jakieś miejsce z naprawdę dobrą kuchnią orientalną?

Postanowiłam więc sama coś ugotować. Pomysł na tę zupę znalazłam na blogu Majeranek y cilantro. Jest mocno ostra, więc dobrze rozgrzewa w chłodny dzień taki jak dziś. Zdecydowanie polecam!

Składniki:

2 filety z kurczaka (ja użyłam indyka)

4 łyżki oliwy

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka czerwonego octu winnego

2 ząbki czosnku

1 czubata łyżeczka imbiru

1 litr rosołu

1 papryczka chilli

1 cebula

2 marchewki

15 dag bambusa

15 dag kiełków soi

kilka grzybów chińskich

3 łyżki przecieru pomidorowego

2-3 łyżki mąki kukurydzianej

pieprz, sól

makaron ryżowy

Mięso pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę z oliwy, oleju sezamowego, imbiru, pieprzu, czosnku, sosu sojowego i jednej łyżeczki octu. Zanurz mięso w marynacie i odstaw na jakiś czas.

Grzyby namocz, a potem pokrój w paski. Marchew posiekaj w słupki, cebulę w kostkę, chili pokrój na drobne kawałki.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć ceblę, marchewkę i chilli. Smaż przez kilka minut, dorzuć bambus i soję, a potem kurczaka. Następnie zalej całość rosołem, dodaj grzyby razem z wodą z ich moczenia, dopraw solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Wrzuć makaron. Jeśli lubisz, zagęść mąką kukurydzianą rozmieszaną w zimnej wodzie.

Zdjęcie - Chińska zupa ostro-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów