Chinkali (pierożki z bulionem w środku)

Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PDF Button Chinkali to sztandarowe danie Gruzinów, tak naprawdę popularne na całym Kaukazie. Te małe pierożki oprócz mięsnego, dobrze doprawionego farszu mają w środku soczysty bulion, który wysysa się z każdym kęsem. Brzegi pierogów składa się jak wachlarzyk, warto obejrzeć sobie wcześniej na filmikach online. Robiąc chinkali korzystałam z dwóch blogów Smaki życia i Magiczny składnik. Mięso:  Do mięsa dodajemy bulion, mieszamy lub wklepujemy go w mięso, doprawiamy, solą i pieprzem, sosem z granatu oraz drobno posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pół szklanki wody, dużą szczyptę soli, wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest twarde należy dodać więcej wody. Ciasto wyrabia się dość długo i ciężko, możliwe zakwasy na drugi dzień. Potrzeba cierpliwości, ponieważ nawet po dobrym wygnieceniu ciasto jest dość twarde. Mi to zajęło około 10 minut. Ciasto wałkowałam maszynką do makaronu ale można także wałkiem. Blat lekko podsypujemy mąką wałkujemy na placek grubości ok 2-3mm, maszynka robi to świetnie za nas. Z ciasta można wyciąć troszkę grubsze placki szklanką a potem jeszcze lekko rozwałkować jak na zdjęciu poniżej, na dole placek grubszy u góry cienki, gotowy do faszerowania. Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na placek nakładamy łyżkę farszu, uważamy by ciasto farsz nie dotknął brzegów, gdyż później będzie ciężko skleić pierożek. Naprawdę polecam kilkakrotne obejrzenie filmiku jak zaginać falbanki w chinkali, o ilości falbanek krążą gruzińskie legendy. Ciasto zwijamy na tak zwaną zakładkę, na koniec dobrze ściskając je w „cycuś”. Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierożki następnie gotujemy. Należy przygotować garnek gotującej się osolonej wody, delikatnie wkładać pierożki, gotować tak długo aż wypłyną a następnie wyłowić je z wody. Pierogi wykładamy na talerz, posypujemy pieprzem i konsumujemy. Uwaga bulion wewnątrz jest bardzo gorący i potrafi trysnąć przy pierwszym kęsie. Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Rösti z serem halloumi i chorizo
2

Rösti z serem halloumi i chori…

food² food²
Food Square

Jesienne budda bowl z batatami

Jesienne budda bowl z batatami

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
1

Zupa kalafiorowa z ziemniakami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prosty biszkopt
2

Prosty biszkopt

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Makaron z pulpecikami z indyka w sosie musztardowo - miodowym

Makaron z pulpecikami z indyka…

Beti Beti
kruche babeczki

Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar

Wytrawne ciastka z boczkiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka kokosowe
1

Ciasteczka kokosowe

Beti Beti
kruche babeczki

Zrazy mielone z kapustą

Zrazy mielone z kapustą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa z ciecierzycy, pora i szpinaku

Zupa z ciecierzycy, pora i szp…

figmara figmara
figowe smaki

Słodki sos chili bez  skrobi

Słodki sos chili bez skrobi

aronia aronia
Wiem co jem

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka ze stekiem, dynią piżmową i kozim serem

Sałatka ze stekiem, dynią piżm…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena