Chinkali (pierożki z bulionem w środku)

Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PDF Button Chinkali to sztandarowe danie Gruzinów, tak naprawdę popularne na całym Kaukazie. Te małe pierożki oprócz mięsnego, dobrze doprawionego farszu mają w środku soczysty bulion, który wysysa się z każdym kęsem. Brzegi pierogów składa się jak wachlarzyk, warto obejrzeć sobie wcześniej na filmikach online. Robiąc chinkali korzystałam z dwóch blogów Smaki życia i Magiczny składnik. Mięso:  Do mięsa dodajemy bulion, mieszamy lub wklepujemy go w mięso, doprawiamy, solą i pieprzem, sosem z granatu oraz drobno posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pół szklanki wody, dużą szczyptę soli, wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest twarde należy dodać więcej wody. Ciasto wyrabia się dość długo i ciężko, możliwe zakwasy na drugi dzień. Potrzeba cierpliwości, ponieważ nawet po dobrym wygnieceniu ciasto jest dość twarde. Mi to zajęło około 10 minut. Ciasto wałkowałam maszynką do makaronu ale można także wałkiem. Blat lekko podsypujemy mąką wałkujemy na placek grubości ok 2-3mm, maszynka robi to świetnie za nas. Z ciasta można wyciąć troszkę grubsze placki szklanką a potem jeszcze lekko rozwałkować jak na zdjęciu poniżej, na dole placek grubszy u góry cienki, gotowy do faszerowania. Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na placek nakładamy łyżkę farszu, uważamy by ciasto farsz nie dotknął brzegów, gdyż później będzie ciężko skleić pierożek. Naprawdę polecam kilkakrotne obejrzenie filmiku jak zaginać falbanki w chinkali, o ilości falbanek krążą gruzińskie legendy. Ciasto zwijamy na tak zwaną zakładkę, na koniec dobrze ściskając je w „cycuś”. Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierożki następnie gotujemy. Należy przygotować garnek gotującej się osolonej wody, delikatnie wkładać pierożki, gotować tak długo aż wypłyną a następnie wyłowić je z wody. Pierogi wykładamy na talerz, posypujemy pieprzem i konsumujemy. Uwaga bulion wewnątrz jest bardzo gorący i potrafi trysnąć przy pierwszym kęsie. Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Coleslaw z sosem farmerskim

Coleslaw z sosem farmerskim

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą

Sałatka z kaszą jaglaną, piecz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z makaronem ryżowym
1

Sałatka z makaronem ryżowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami

Kurczak z kaszą, pieczarkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Pieczone młode ziemniaki
1

Pieczone młode ziemniaki

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tort czekoladowo miętowy z truskawkami
1

Tort czekoladowo miętowy z tru…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bagietki czosnkowo-pietruszkowe
1

Bagietki czosnkowo-pietruszkow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
1

Odrywany chlebek ziołowo czosn…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bulgur z ziołami, słonecznikiem i chili
2

Bulgur z ziołami, słonecznikie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy