Chinkali (pierożki z bulionem w środku)

Chinkali to sztandarowe danie Gruzinów, tak naprawdę popularne na całym Kaukazie. Te małe pierożki oprócz mięsnego, dobrze doprawionego farszu mają w środku soczysty bulion, który wysysa się z każdym kęsem. Brzegi pierogów składa się jak wachlarzyk, warto obejrzeć sobie wcześniej na filmikach online. Robiąc chinkali korzystałam z dwóch blogów Smaki życia i Magiczny składnik. Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ok. 40 chinkali:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 600 gram zmielonej wołowiny (można zrobić pół na pół z wieprzowiną lub baraniną)
  • 1 szklanka czystego rosołu lub wywaru z samych warzyw albo z 1/4 kostki rosołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki (gdy ktoś nie lubi kolendry jak ja)
  • sól, pieprz do mięsa
  • grubomielony pieprz do posypania pierożków
  • łyżeczka sosu z granatu, opcjonalnie

Mięso: Do mięsa dodajemy bulion, mieszamy lub wklepujemy go w mięso, doprawiamy, solą i pieprzem, sosem z granatu oraz drobno posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pół szklanki wody, dużą szczyptę soli, wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest twarde należy dodać więcej wody. Ciasto wyrabia się dość długo i ciężko, możliwe zakwasy na drugi dzień. Potrzeba cierpliwości, ponieważ nawet po dobrym wygnieceniu ciasto jest dość twarde. Mi to zajęło około 10 minut. Ciasto wałkowałam maszynką do makaronu ale można także wałkiem. Blat lekko podsypujemy mąką wałkujemy na placek grubości ok 2-3mm, maszynka robi to świetnie za nas. Z ciasta można wyciąć troszkę grubsze placki szklanką a potem jeszcze lekko rozwałkować jak na zdjęciu poniżej, na dole placek grubszy u góry cienki, gotowy do faszerowania. Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na placek nakładamy łyżkę farszu, uważamy by ciasto farsz nie dotknął brzegów, gdyż później będzie ciężko skleić pierożek. Naprawdę polecam kilkakrotne obejrzenie filmiku jak zaginać falbanki w chinkali, o ilości falbanek krążą gruzińskie legendy. Ciasto zwijamy na tak zwaną zakładkę, na koniec dobrze ściskając je w "cycuś". Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierożki następnie gotujemy. Należy przygotować garnek gotującej się osolonej wody, delikatnie wkładać pierożki, gotować tak długo aż wypłyną a następnie wyłowić je z wody. Pierogi wykładamy na talerz, posypujemy pieprzem i konsumujemy. Uwaga bulion wewnątrz jest bardzo gorący i potrafi trysnąć przy pierwszym kęsie. Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ruskie - rolowane
1

Pierogi ruskie - rolowane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi ze szczupakiem. W poszukiwaniu wiosny…

Pierogi ze szczupakiem. W posz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
1

Pierogi z kaszą gryczaną i twa…

food² food²
Food Square

Pierogi z nadzieniem z groszku, ziemniaków i fety
1

Pierogi z nadzieniem z groszku…

figmara figmara
figowe smaki

Zupa pomidorowa z uszkami nadziewanymi cukinią i fetą

Zupa pomidorowa z uszkami nadz…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ruskie w kremie groszkowym

Pierogi ruskie w kremie groszk…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Przepisy z tych kategorii

Kurczak w sosie maślano-rozmarynowym
3

Kurczak w sosie maślano-rozmar…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zielona Misa Buddy. Co ma  Budda do miski?
1

Zielona Misa Buddy. Co ma Bud…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Napój izotoniczny na wodzie kokosowej z różową cytryną
2

Napój izotoniczny na wodzie ko…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Jogurtowy sos wiosenny
2

Jogurtowy sos wiosenny

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Irlandzki sos miętowy do jagnięciny
1

Irlandzki sos miętowy do jagni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
2

Wiosenna sałatka z czosnku nie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni