Chinkali (pierożki z bulionem w środku)

Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PDF Button Chinkali to sztandarowe danie Gruzinów, tak naprawdę popularne na całym Kaukazie. Te małe pierożki oprócz mięsnego, dobrze doprawionego farszu mają w środku soczysty bulion, który wysysa się z każdym kęsem. Brzegi pierogów składa się jak wachlarzyk, warto obejrzeć sobie wcześniej na filmikach online. Robiąc chinkali korzystałam z dwóch blogów Smaki życia i Magiczny składnik. Mięso:  Do mięsa dodajemy bulion, mieszamy lub wklepujemy go w mięso, doprawiamy, solą i pieprzem, sosem z granatu oraz drobno posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pół szklanki wody, dużą szczyptę soli, wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest twarde należy dodać więcej wody. Ciasto wyrabia się dość długo i ciężko, możliwe zakwasy na drugi dzień. Potrzeba cierpliwości, ponieważ nawet po dobrym wygnieceniu ciasto jest dość twarde. Mi to zajęło około 10 minut. Ciasto wałkowałam maszynką do makaronu ale można także wałkiem. Blat lekko podsypujemy mąką wałkujemy na placek grubości ok 2-3mm, maszynka robi to świetnie za nas. Z ciasta można wyciąć troszkę grubsze placki szklanką a potem jeszcze lekko rozwałkować jak na zdjęciu poniżej, na dole placek grubszy u góry cienki, gotowy do faszerowania. Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na placek nakładamy łyżkę farszu, uważamy by ciasto farsz nie dotknął brzegów, gdyż później będzie ciężko skleić pierożek. Naprawdę polecam kilkakrotne obejrzenie filmiku jak zaginać falbanki w chinkali, o ilości falbanek krążą gruzińskie legendy. Ciasto zwijamy na tak zwaną zakładkę, na koniec dobrze ściskając je w „cycuś”. Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierożki następnie gotujemy. Należy przygotować garnek gotującej się osolonej wody, delikatnie wkładać pierożki, gotować tak długo aż wypłyną a następnie wyłowić je z wody. Pierogi wykładamy na talerz, posypujemy pieprzem i konsumujemy. Uwaga bulion wewnątrz jest bardzo gorący i potrafi trysnąć przy pierwszym kęsie. Zdjęcie - Gruzja: Chinkali (pierożki z bulionem w środku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Chaczapuri z bobem
1

Chaczapuri z bobem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chaczapuri przepis z kozim i owczym serem

Chaczapuri przepis z kozim i o…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chaczapuri – wytrawne „drożdżówki” z serem

Chaczapuri – wytrawne „drożdżó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pieczony kurczak po azersku z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
1

Pieczony kurczak po azersku z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

Gruzińska sałatka z czerwonej…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sos chimichurri
2

Sos chimichurri

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Prosty chleb z ziarnami

Prosty chleb z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert

Bułeczki miodowe pieczone z se…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasteczka orzeszki z kremem z białej czekolady z migdałami

Ciasteczka orzeszki z kremem z…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Lukrowane pierniczki z czekoladą
1

Lukrowane pierniczki z czekola…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Tort makowy na kruchym spodzie
1

Tort makowy na kruchym spodzie

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasteczka kruche z makiem

Ciasteczka kruche z makiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim