Chicken burger z aioli, czyli domowym majonezem czosnkowym

Chicken burger z aioli, czyli domowym majonezem czosnkowym

moje dziecko kocha wyprawy do maca... po gadżety dołączane do zestawów dziecięcych ;) kiedyś kręciły ją też tamtejsze burgery, ale odkąd sama potrafi zrobić sos tysiąca wysp i "ukleić" kotlet, zmieniła się jej optyka. ja co prawda wielką fanką burgerów nie jestem, ale idę na ustępstwa, bo zrobiła się z tego rodzinna zabawa, a przy okazji nie zdołały się zaszczepić złe nawyki żywieniowe.
z prezentowanych przeze mnie na blogu burgerów, ten jest zdecydowanie najlepszy. Ale jeśli chcielibyście spróbować przygotować klasyczny z wołowym burgerem lub nie wiecie co zrobić z nadmiarem kaszanki, to polecam właśnie burger z kaszanką, to z tymi przepisami dacie radę ;)

Zdjęcie - chicken burger z aioli, czyli domowym majonezem czosnkowym - Eksper... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

burgery z kurczaka z majonezem czosnkowym

na 4-5 szt. 

  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego,
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżeczki sos worcestershire,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 5 liści bazylii,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz,
  • trochę bułki tartej,
  • 4-5 liści sałaty,
  • 4-5 plastrów żółtego sera,
  • 4-5 bułek

aioli (majonez czosnkowy)

  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej,
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku

Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę i bazylie drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem, jajkiem, sosem worcestershire. Dopraw solą i pieprzem. Mięso kurczaka jest bardzo mokre, więc możesz dodać trochę bułki tartej, żeby dało się uformować burgery. W zależności od wielkości bułek podziel mięso na 4 lub 5 porcji. Smaż na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony. Bułki przekrojone na pół wstaw do piekarnika, żeby się nagrzały i zrobiły chrupiące. W trakcie smażenia przygotuj sos. W misce wymieszaj żółtka z 1 łyżką soku cytryn i octem, muszą być jednorodną emulsją. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy. Trzepaczką ubijaj ponownie i zacznij cienką strużką wlewać oliwę. Gdy sos osiągnie konsystencję majonezu dodaj musztardę i przyprawy. Ponownie ubijaj. Połówki bułek posmaruj sosem, na spodzie ułóż sałatę, na to burger i ser, przykryj z wierzchu drugą połową bułki. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów