Chicken burger z aioli, czyli domowym majonezem czosnkowym

moje dziecko kocha wyprawy do maca... po gadżety dołączane do zestawów dziecięcych ;) kiedyś kręciły ją też tamtejsze burgery, ale odkąd sama potrafi zrobić sos tysiąca wysp i "ukleić" kotlet, zmieniła się jej optyka. ja co prawda wielką fanką burgerów nie jestem, ale idę na ustępstwa, bo zrobiła się z tego rodzinna zabawa, a przy okazji nie zdołały się zaszczepić złe nawyki żywieniowe.
z prezentowanych przeze mnie na blogu burgerów, ten jest zdecydowanie najlepszy. Ale jeśli chcielibyście spróbować przygotować klasyczny z wołowym burgerem lub nie wiecie co zrobić z nadmiarem kaszanki, to polecam właśnie burger z kaszanką, to z tymi przepisami dacie radę ;)

Zdjęcie - chicken burger z aioli, czyli domowym majonezem czosnkowym - Eksper... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

burgery z kurczaka z majonezem czosnkowym

na 4-5 szt. 

  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego,
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżeczki sos worcestershire,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 5 liści bazylii,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz,
  • trochę bułki tartej,
  • 4-5 liści sałaty,
  • 4-5 plastrów żółtego sera,
  • 4-5 bułek

aioli (majonez czosnkowy)

  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej,
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku

Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę i bazylie drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem, jajkiem, sosem worcestershire. Dopraw solą i pieprzem. Mięso kurczaka jest bardzo mokre, więc możesz dodać trochę bułki tartej, żeby dało się uformować burgery. W zależności od wielkości bułek podziel mięso na 4 lub 5 porcji. Smaż na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony. Bułki przekrojone na pół wstaw do piekarnika, żeby się nagrzały i zrobiły chrupiące. W trakcie smażenia przygotuj sos. W misce wymieszaj żółtka z 1 łyżką soku cytryn i octem, muszą być jednorodną emulsją. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy. Trzepaczką ubijaj ponownie i zacznij cienką strużką wlewać oliwę. Gdy sos osiągnie konsystencję majonezu dodaj musztardę i przyprawy. Ponownie ubijaj. Połówki bułek posmaruj sosem, na spodzie ułóż sałatę, na to burger i ser, przykryj z wierzchu drugą połową bułki. Podawaj od razu.

Przepisy z tych kategorii

Krokiety z indyka z nutą curry
4

Krokiety z indyka z nutą curry

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Wątróbka drobiowa z kaparami na grzance
1

Wątróbka drobiowa z kaparami n…

ewuncja ewuncja
Restauracja Domowa

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Cykoria  z papryką

Cykoria z papryką

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Bukiet szparagów z prosciutto…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

"Mrówki "

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Śledź w majonezie z czerwoną cebulą

Śledź w majonezie z czerwoną c…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i sosem chimichurri
2

Burgery z grillowanym serem ha…

food² food²
Food Square

Pierwsze sushi jak zrobić ?
1

Pierwsze sushi jak zrobić ?

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami