Chicken burger z aioli, czyli domowym majonezem czosnkowym

moje dziecko kocha wyprawy do maca... po gadżety dołączane do zestawów dziecięcych ;) kiedyś kręciły ją też tamtejsze burgery, ale odkąd sama potrafi zrobić sos tysiąca wysp i "ukleić" kotlet, zmieniła się jej optyka. ja co prawda wielką fanką burgerów nie jestem, ale idę na ustępstwa, bo zrobiła się z tego rodzinna zabawa, a przy okazji nie zdołały się zaszczepić złe nawyki żywieniowe.
z prezentowanych przeze mnie na blogu burgerów, ten jest zdecydowanie najlepszy. Ale jeśli chcielibyście spróbować przygotować klasyczny z wołowym burgerem lub nie wiecie co zrobić z nadmiarem kaszanki, to polecam właśnie burger z kaszanką, to z tymi przepisami dacie radę ;)

Zdjęcie - chicken burger z aioli, czyli domowym majonezem czosnkowym - Eksper... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

burgery z kurczaka z majonezem czosnkowym

na 4-5 szt. 

  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego,
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżeczki sos worcestershire,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 5 liści bazylii,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz,
  • trochę bułki tartej,
  • 4-5 liści sałaty,
  • 4-5 plastrów żółtego sera,
  • 4-5 bułek

aioli (majonez czosnkowy)

  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej,
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku

Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę i bazylie drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem, jajkiem, sosem worcestershire. Dopraw solą i pieprzem. Mięso kurczaka jest bardzo mokre, więc możesz dodać trochę bułki tartej, żeby dało się uformować burgery. W zależności od wielkości bułek podziel mięso na 4 lub 5 porcji. Smaż na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony. Bułki przekrojone na pół wstaw do piekarnika, żeby się nagrzały i zrobiły chrupiące. W trakcie smażenia przygotuj sos. W misce wymieszaj żółtka z 1 łyżką soku cytryn i octem, muszą być jednorodną emulsją. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy. Trzepaczką ubijaj ponownie i zacznij cienką strużką wlewać oliwę. Gdy sos osiągnie konsystencję majonezu dodaj musztardę i przyprawy. Ponownie ubijaj. Połówki bułek posmaruj sosem, na spodzie ułóż sałatę, na to burger i ser, przykryj z wierzchu drugą połową bułki. Podawaj od razu.

Przepisy z tych kategorii

Krokiety z indyka z nutą curry
4

Krokiety z indyka z nutą curry

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Wątróbka drobiowa z kaparami na grzance
1

Wątróbka drobiowa z kaparami n…

ewuncja ewuncja
Restauracja Domowa

Nachos z mielonym mięsem i czarną fasolą

Nachos z mielonym mięsem i cza…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
1

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Indyk w sosie koperkowym z pieczarkami i groszkiem
2

Indyk w sosie koperkowym z pie…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami

Gołąbki z mielonym indykiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym

Śledzie z marynowanymi kurkami…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Carpaccio z borowików

Carpaccio z borowików

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Wrapy z dipem łososiowym

Wrapy z dipem łososiowym

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Granola z truskawkami i malinami

Granola z truskawkami i malina…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Krakersy z dżemem cebulowym

Krakersy z dżemem cebulowym

figmara figmara
figowe smaki

Chrupkie pieczywo
2

Chrupkie pieczywo

Malwinka Malwinka
Przepyszne