Chałka wyrabiana w maszynie do chleba

Chałka wyrabiana w maszynie do chleba
Zdjęcie - Chałka wyrabiana w maszynie do chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chałka wyrabiana w maszynie do chleba

PrzezVes, 15 grudnia 2012

Zdjęcie - Chałka wyrabiana w maszynie do chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prosta do zrobienia ale przepyszna, chałka wyrabiana w maszynie do chleba.

SkładnikiSposób przygotowania

To porcja na dwie duże, lub trzy mniejsze chałki.

Do formy od maszyny do chleba wbijamy 1 jajko. Dodajemy mleko zmieszane z wrzątkiem, rozpuszczone masło, sól, mąkę, cukier i drożdże (w takiej kolejności). Ustawiamy maszynę na wyrabianie ciasta (mam maszynę z Lidla, więc u mnie to program nr 6-ciasto zagniatane)
Oczywiście ciasto można wyrobić również ręcznie. Wtedy wszystkie składniki wrzucamy do miski, wyrabiamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części.

Każdą z nich podzielić na 3,4 lub 6 części(zależy na ile mamy ochotę bawić się z zaplataniem). Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Print Friendly

Kategorie przepisów