Chałka wyrabiana w maszynie do chleba

Zdjęcie - Chałka wyrabiana w maszynie do chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chałka wyrabiana w maszynie do chleba

PrzezVes, 15 grudnia 2012

Zdjęcie - Chałka wyrabiana w maszynie do chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prosta do zrobienia ale przepyszna, chałka wyrabiana w maszynie do chleba.

Składniki
  • Mąka pszenna - 1 kg
  • Drożdże suche - 1 łyżka
  • Cukier - 2/3 szklanki
  • Mleko - 400 ml
  • Woda - 100 ml
  • Jajka - 2 szt
  • Sól - 1 łyżka
  • Masło - 3 łyżki
Sposób przygotowania

To porcja na dwie duże, lub trzy mniejsze chałki.

Do formy od maszyny do chleba wbijamy 1 jajko. Dodajemy mleko zmieszane z wrzątkiem, rozpuszczone masło, sól, mąkę, cukier i drożdże (w takiej kolejności). Ustawiamy maszynę na wyrabianie ciasta (mam maszynę z Lidla, więc u mnie to program nr 6-ciasto zagniatane)
Oczywiście ciasto można wyrobić również ręcznie. Wtedy wszystkie składniki wrzucamy do miski, wyrabiamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części.

Każdą z nich podzielić na 3,4 lub 6 części(zależy na ile mamy ochotę bawić się z zaplataniem). Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Print Friendly

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb pszenny szybki

Chleb pszenny szybki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek muffinowy

Chlebek muffinowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wiejskie podpłomyki z makiem

Wiejskie podpłomyki z makiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb