Chałka wyrabiana w maszynie do chleba

Zdjęcie - Chałka wyrabiana w maszynie do chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chałka wyrabiana w maszynie do chleba

PrzezVes, 15 grudnia 2012

Zdjęcie - Chałka wyrabiana w maszynie do chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prosta do zrobienia ale przepyszna, chałka wyrabiana w maszynie do chleba.

Składniki
  • Mąka pszenna - 1 kg
  • Drożdże suche - 1 łyżka
  • Cukier - 2/3 szklanki
  • Mleko - 400 ml
  • Woda - 100 ml
  • Jajka - 2 szt
  • Sól - 1 łyżka
  • Masło - 3 łyżki
Sposób przygotowania

To porcja na dwie duże, lub trzy mniejsze chałki.

Do formy od maszyny do chleba wbijamy 1 jajko. Dodajemy mleko zmieszane z wrzątkiem, rozpuszczone masło, sól, mąkę, cukier i drożdże (w takiej kolejności). Ustawiamy maszynę na wyrabianie ciasta (mam maszynę z Lidla, więc u mnie to program nr 6-ciasto zagniatane)
Oczywiście ciasto można wyrobić również ręcznie. Wtedy wszystkie składniki wrzucamy do miski, wyrabiamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części.

Każdą z nich podzielić na 3,4 lub 6 części(zależy na ile mamy ochotę bawić się z zaplataniem). Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Print Friendly

Przepisy z tych kategorii

Irlandzki chleb sodowy – przepis tradycyjny

Irlandzki chleb sodowy – przep…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb na ciemnym piwie. Tylko 3 składniki!
1

Chleb na ciemnym piwie. Tylko…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Podpłomyki z siemieniem lnianym
1

Podpłomyki z siemieniem lniany…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb pszenny szybki
1

Chleb pszenny szybki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia