Chaczapuri – wytrawne „drożdżówki” z serem
To przepis, który łączy ze sobą moje dwie miłości: porcję jeszcze ciepłego ciasta drożdżowego i książki kucharskie autorstwa Yotama Ottolenghi. Zawsze znajdę w nich coś interesującego, na co mam ochotę… w zasadzie zawsze!
Chaczapuri (a dokładnie chaczapuri acharuli) to łódeczki z ciasta drożdżowego wypełnione wytrawnym serowym farszem (ricotta/halloumi/feta), doprawione tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Bywają podane z jajkiem zapieczonym na wierzchu, a wybrałam jednak wersję prostszą, żeby móc bez problemu wziąć ją ze sobą do pracy na drugie śniadanie :)
Z podanych proporcji upieczecie 4 spore chaczapuri. Podaję je w zestawie ze świeżą sałatką lub (na rozgrzewkę) w towarzystwie kubka gorącej zupy pomidorowej. I taki zestaw smakuje mi najbardziej!
Składniki:- Ciasto: - separtor
- mąka pszenna - 250 g
- drożdże instant - 1 i 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- jogurt grecki - 110 g
- sól - 1/2 łyżeczki
- Nadzienie:
- ricotta - 100 g
- halloumi - 80 g
- feta - 60 g
- tymianek - 1 łyżeczka, suszony
- sól, świezo mielony pieprz - do smaku
- oliwa - ok. 4 łyżki
Ze wszystkich składników ciasta (w temp. pokojowej) zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 4 równe części. Z każdej uformuj długi placuszek w kształcie „łódki”, z nieco podwyższonymi brzegami. Ułóż na blaszce do pieczenia, pozostawiając między plackami co najmniej kilkucentymetrowe odstępy.
Posiekany ser feta i halloumi połącz z ricottą. Masą wypełnij środki „łódeczek” z ciasta. Wierzch posyp tymiankiem i pieprzem. Lekko przykryj folią lub lnianą ściereczką i odstaw na kolejnych 30 minut, by ciasto wyrosło. Po tym czasie skrop obficie oliwą.
Chaczapuri wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 oC, piecz do ładnego zarumieniania ciasta, ok. 20-25 minut. Najlepiej smakują podane od razu, na ciepło.