Chaczapuri – wytrawne „drożdżówki” z serem

Zdjęcie - Chaczapuri – wytrawne „drożdżówki” z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To przepis, który łączy ze sobą moje dwie miłości: porcję jeszcze ciepłego ciasta drożdżowego i książki kucharskie autorstwa Yotama Ottolenghi. Zawsze znajdę w nich coś interesującego, na co mam ochotę… w zasadzie zawsze!

Zdjęcie - Chaczapuri – wytrawne „drożdżówki” z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chaczapuri (a dokładnie chaczapuri acharuli) to łódeczki z ciasta drożdżowego wypełnione wytrawnym serowym farszem (ricotta/halloumi/feta), doprawione tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Bywają podane  z jajkiem zapieczonym na wierzchu, a wybrałam jednak wersję prostszą, żeby móc bez problemu wziąć ją ze sobą do pracy na drugie śniadanie :)

Zdjęcie - Chaczapuri – wytrawne „drożdżówki” z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie 4 spore chaczapuri. Podaję je w zestawie ze świeżą sałatką lub (na rozgrzewkę) w towarzystwie kubka gorącej zupy pomidorowej. I taki zestaw smakuje mi najbardziej!

Zdjęcie - Chaczapuri – wytrawne „drożdżówki” z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • Ciasto: - separtor
  • mąka pszenna - 250 g
  • drożdże instant - 1 i 1/2 łyżeczki
  • jajko - 1 szt
  • jogurt grecki - 110 g
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • Nadzienie:
  • ricotta - 100 g
  • halloumi - 80 g
  • feta - 60 g
  • tymianek - 1 łyżeczka, suszony
  • sól, świezo mielony pieprz - do smaku
  • oliwa - ok. 4 łyżki
Przygotowanie:

Ze wszystkich składników ciasta (w temp. pokojowej) zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 4 równe części.  Z każdej uformuj długi placuszek w kształcie „łódki”, z nieco podwyższonymi brzegami. Ułóż na blaszce do pieczenia, pozostawiając między plackami co najmniej kilkucentymetrowe odstępy.

Posiekany ser feta i halloumi połącz z ricottą. Masą wypełnij środki „łódeczek” z ciasta. Wierzch posyp tymiankiem i pieprzem. Lekko przykryj folią lub lnianą ściereczką i odstaw na kolejnych 30 minut, by ciasto wyrosło. Po tym czasie skrop obficie oliwą.

Chaczapuri wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 oC, piecz do ładnego zarumieniania ciasta, ok. 20-25 minut. Najlepiej smakują podane od razu,  na ciepło.

Przepisy z tych kategorii

Chaczapuri przepis z kozim i owczym serem

Chaczapuri przepis z kozim i o…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cytrynowa chałka
1

Cytrynowa chałka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ziemniakami
1

Chleb z ziemniakami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi
2

Tsoureki – wielkanocny w…

food² food²
Food Square

Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!
1

Chleb wiejski całonocny na zak…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb wiejski całonocny jasny
1

Chleb wiejski całonocny jasny

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowa chałka
1

Cytrynowa chałka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mazurek z kajmakiem
1

Mazurek z kajmakiem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Prosta babka piaskowa
1

Prosta babka piaskowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Chleb z ziemniakami
1

Chleb z ziemniakami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Wieniec drożdżowy z marcepanem
2

Wieniec drożdżowy z marcepanem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia