České rohlíky - czeskie rogaliki

Zdjęcie - České rohlíky - czeskie rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie wiem czy macie z nimi podobne wspomnienia, ale dla mnie, czy to będąc dzieckiem jeżdżąc do Czech na obozy, czy w dorosłym wieku na rajdy górskie, rohliky były niezrozumiale proste;-) Kolejnym problematycznym zjawiskiem było ich przekrojenie. Najczęściej, albo smarowało się od spodu i jadło w całości, albo rozrywało się rękoma na pół. Pamiętam jak narzekałam - do licha nie mają ostrych noży, żeby podać? Ot taka refleksja;-) Mimo takich niedogodności zawsze były pyszne. Tak jak te:-) Z wielką radością podjęłam zadanie Amber na ich upieczenie. I jak widać na kolejnym zdjęciu smakowały wszystkim, nawet wnusi, która nie mogła się doczekać, aż babcia zrobi zdjęcia...
Zdjęcie - České rohlíky - czeskie rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
przepis z bloga – kilk! Składniki na 16 rogalików:

  • 500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową),
  • 300 ml mleka,
  • 25 g masła,
  • 10 g soli,
  • 6 g drożdży,
  • 1 żółtko jaja,
  • 1 jajko do posmarowanie (dałam białko ubite z odrobiną mleka),
  • Sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania.

Przygotowanie:
Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godzin.
Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części. Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut.
Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą. Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut.

Zdjęcie - České rohlíky - czeskie rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - České rohlíky - czeskie rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W czerwcu w wypieku brały udział blogi:
Am.art kolor i smak – klik!
Akacjowy blog – klik!
Apetyt na smaka – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Dom z mozaikami – klik!
Idę i myślę – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Proste potrawy – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

Przepisy z tych kategorii

Czeskie rogaliki  - czerwcowa piekarnia

Czeskie rogaliki - czerwcowa…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

České rohlíky w czerwcowej Piekarni. Wspomnienia pełne smaku!

České rohlíky w czerwcowej Pie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Czeski wiejski chleb

Czeski wiejski chleb

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

Zdrowe ciasto marchewkowe z mi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto z borówkami
1

Ciasto z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Drożdżówki spiralki

Drożdżówki spiralki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Paluchy maślane

Paluchy maślane

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Odrywany chlebek z ziołami, czosnkiem i serem
1

Odrywany chlebek z ziołami, cz…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Puszyste bułeczki z ziemniakami
1

Puszyste bułeczki z ziemniakam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Precelki drożdżowe

Precelki drożdżowe "czosnkowo-…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb do odrywania z bobem
1

Chleb do odrywania z bobem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Tosia Tosia
Smakowity chleb