Cebulowy chleb na zakwasie z maślanką
Uwielbiam zapach cebulowego chleba! Tym razem podsmażyłam cebulę z szałwią, która kojarzy mi się z jesienią i dodałam do ciasta na zakwasie. Wymieszałam ze sobą mąkę orkiszową jasną, pszenną jasną i żytnią jasną, bazą był zakwas żytni.
Aby ciasto nabrało bardziej swojskiego smaku, dodatkowo wzbogaciłam je o maślankę.
Składniki dla foremki 24 x 12 cm
-
mąka pszenna typ 650 200 g
-
letnia woda 200 ml
-
sól 1,5 łyżeczki
-
aktywnego zakwasu żytniego 180 g
-
mąki orkiszowej pełnoziarnistej 200 g
-
mąki żytniej jasnej typ 720 100 g
-
cebule 2 szt.
-
listki szałwii 10 szt.
-
maślanki 200 g
Dostosuj do foremki: Dł. cm Szer. cm przywróć domyślnąPotrzebne narzędzia
-
waga kuchenna
-
duża misa
Przepis: przygotowywanie składników 4 min 4 min
1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy z pociętą drobno szałwią (3 listki), solą i pieprzem na łyżeczce rozgrzanego oleju, aż będzie rumiana. mieszanie składników 4 min 4 min
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, maślankę, podsmażoną cebulę z szałwią, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto jakieś 3-4 minuty. wyrastanie 240 min 240 min
3. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Dekorujemy listkami szałwii, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny. pieczenie 40 min 40 min
4. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach metodą góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Upieczony i ostudzony chleb serwujemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Czas całkowity: 4 godz 40 min Czas wyrastania: 4 godz Czas wypieku: 40 min