Cebulowo-serowa bułka paryska

Zdjęcie - Cebulowo-serowa bułka paryska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bonjour! Przed państwem bułka paryska. Skąd ta nazwa? Bułka ta inspirowana jest bagietką, jednak w polskim wykonaniu jest delikatniejsza w smaku, bo pieczona z dodatkiem mleka. Jej skórka jest błyszcząca i jest znacznie grubsza i szersza od klasycznej bagietki. Dodatkowo wzbogaciłam ją o kawałki pleśniowego sera i podsmażoną cebulę. W centralnej Polsce znana jako gryzka, w Poznaniu jako kawiarka, na Podkarpaciu jako bina, w Krakowie jako weka, w Łodzi jako angielka, na Górnym Śląsku zwana francuzem.

Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 450 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  4. letniego mleka - 300 ml
  5. białko jajka (wierzch) - 1 szt.
  6. topionego masła - 5 g
  7. cebula - 1 szt.
  8. pleśniowego sera - 80 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zarumieni. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, podsmażoną cebulę, sól i drobno pokrojone kawałki sera. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut w ciepłym miejscu.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy grubą bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem, ustawiamy z dwóch stron wałeczki ze ściereczki i przykrywamy. Zostawiamy pod przykryciem na 45 minut.
4. Wyrośniętą bułkę smarujemy z wierzchu białkiem jajka. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut w 200 stopniach.

Zdjęcie - Cebulowo-serowa bułka paryska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cebulowo-serowa bułka paryska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cebulowo-serowa bułka paryska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cebulowo-serowa bułka paryska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

 Bułki z pokrzywą
1

Bułki z pokrzywą

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
1

Surówka z czerwonej kapusty z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto Ananasek + film

Ciasto Ananasek + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Łatwy chleb z ziarnami

Łatwy chleb z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Przytulone bułeczki na zakwasie

Przytulone bułeczki na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb na zakwasie z rodzynkami i anyżem. Karnawałowe dylematy…
2

Chleb na zakwasie z rodzynkami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb piwno-cebulowy na zakwasie
1

Chleb piwno-cebulowy na zakwas…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Stuten - niemiecki chlebek z rodzynkami
1

Stuten - niemiecki chlebek z r…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z automatu

Chleb z automatu

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Chleb ‚same ziarna’ (bez zbóż & bez glutenu)
1

Chleb ‚same ziarna’ (bez zbóż…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże