Cebulowo-serowa bułka paryska
Bonjour! Przed państwem bułka paryska. Skąd ta nazwa? Bułka ta inspirowana jest bagietką, jednak w polskim wykonaniu jest delikatniejsza w smaku, bo pieczona z dodatkiem mleka. Jej skórka jest błyszcząca i jest znacznie grubsza i szersza od klasycznej bagietki. Dodatkowo wzbogaciłam ją o kawałki pleśniowego sera i podsmażoną cebulę. W centralnej Polsce znana jako gryzka, w Poznaniu jako kawiarka, na Podkarpaciu jako bina, w Krakowie jako weka, w Łodzi jako angielka, na Górnym Śląsku zwana francuzem.
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- letniego mleka - 300 ml
- białko jajka (wierzch) - 1 szt.
- topionego masła - 5 g
- cebula - 1 szt.
- pleśniowego sera - 80 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zarumieni. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, podsmażoną cebulę, sól i drobno pokrojone kawałki sera. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut w ciepłym miejscu.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy grubą bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem, ustawiamy z dwóch stron wałeczki ze ściereczki i przykrywamy. Zostawiamy pod przykryciem na 45 minut.
4. Wyrośniętą bułkę smarujemy z wierzchu białkiem jajka. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut w 200 stopniach.