Cebulowo-serowa bułka paryska

Zdjęcie - Cebulowo-serowa bułka paryska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bonjour! Przed państwem bułka paryska. Skąd ta nazwa? Bułka ta inspirowana jest bagietką, jednak w polskim wykonaniu jest delikatniejsza w smaku, bo pieczona z dodatkiem mleka. Jej skórka jest błyszcząca i jest znacznie grubsza i szersza od klasycznej bagietki. Dodatkowo wzbogaciłam ją o kawałki pleśniowego sera i podsmażoną cebulę. W centralnej Polsce znana jako gryzka, w Poznaniu jako kawiarka, na Podkarpaciu jako bina, w Krakowie jako weka, w Łodzi jako angielka, na Górnym Śląsku zwana francuzem.

Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 450 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  4. letniego mleka - 300 ml
  5. białko jajka (wierzch) - 1 szt.
  6. topionego masła - 5 g
  7. cebula - 1 szt.
  8. pleśniowego sera - 80 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zarumieni. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, podsmażoną cebulę, sól i drobno pokrojone kawałki sera. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut w ciepłym miejscu.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy grubą bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem, ustawiamy z dwóch stron wałeczki ze ściereczki i przykrywamy. Zostawiamy pod przykryciem na 45 minut.
4. Wyrośniętą bułkę smarujemy z wierzchu białkiem jajka. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut w 200 stopniach.

Zdjęcie - Cebulowo-serowa bułka paryska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cebulowo-serowa bułka paryska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cebulowo-serowa bułka paryska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cebulowo-serowa bułka paryska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

 Bułki z pokrzywą
1

Bułki z pokrzywą

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Rurki z kremem ajerkoniakowym

Rurki z kremem ajerkoniakowym

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z musem czekoladowym

Sernik z musem czekoladowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Syrop z sosny na miodzie

Syrop z sosny na miodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Domowe galaretki pomarańczowe bez żelatyny

Domowe galaretki pomarańczowe…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Charlotte brzoskwiniowa - lekkie ciasto bez pieczenia

Charlotte brzoskwiniowa - lekk…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Babeczki truskawkowe z galaretką (bez glutenu)

Babeczki truskawkowe z galaret…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z kurczakiem a’la chaczapuri
6

Placki z kurczakiem a’la chacz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczeń drobiowa z marchewką i mozzarellą
2

Pieczeń drobiowa z marchewką i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu