Cebulowe wianuszki ze słonecznikiem
Niewiele jest piękniejszych zapachów od świeżo upieczonego chleba lub bułeczek i smażonej cebulki. Wyobraźcie sobie zatem zapach jeszcze ciepłych cebulowych bułeczek uformowanych w zgrabne wianuszki ?
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- letniego mleka - 250 ml
- białko (wierzch) - 1 szt.
- cebule - 2 szt.
- masła klarowanego - 1 łyżeczka
- ziaren słonecznika - 50 g
- ziaren słonecznika (wierzch) - 2 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Na maśle klarowanym podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, studzimy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, ziarna słonecznika. Dodajemy podsmażoną cebulę, jajko i oliwę. Stopniowo wlewamy letnie mleko. Wyrabiamy 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek, zginamy na pół i zaplatamy warkoczyk. Końce łączymy ze sobą tworząc wianuszki.
4. Uformowane wianuszki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy słonecznikiem.
5. Wianuszki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.