Cebularze i wypiekanie na śniadanie

Cebularze i wypiekanie na śniadanie
Cebulaki są już u mnie na blogu..i to nawet kilka wersji [z pieczarkami, z makiem, z dodatkiem sera i znów z makiem...] ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie , żeby był kolejny wpis z cebulakami.. te cebulaki były upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie ..tym razem prowadzonego przez Pawła i Madzię.Polecam ..
Zdjęcie - Cebularze i wypiekanie na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
NA FARSZ:

  • 5 dużych cebul
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki maku
NA CIASTO:

  • 500 g maki
  • 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g masła lub margaryny
  • 1 jajko do posmarowania
Cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, mak, olej i dusić na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli.
Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. [ u mnie rosło w misce Tupperware].Po tym czasie uformować około 15 placków [ ja rozwałkowałam i wycinałam dużym kubkiem], robić dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kłaść 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, następnie piec 25 minut w temp. 180 stopni.
Zdjęcie - Cebularze i wypiekanie na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cebularze i wypiekanie na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cebularze i wypiekanie na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cebularze i wypiekanie na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cebularze i wypiekanie na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cebularze i wypiekanie na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów