Cebularze i wypiekanie na śniadanie
Cebulaki są już u mnie na blogu..i to nawet kilka wersji [z pieczarkami, z makiem, z dodatkiem sera i znów z makiem...] ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie , żeby był kolejny wpis z cebulakami.. te cebulaki były upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie ..tym razem prowadzonego przez Pawła i Madzię.Polecam ..
NA FARSZ:
Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. [ u mnie rosło w misce Tupperware].Po tym czasie uformować około 15 placków [ ja rozwałkowałam i wycinałam dużym kubkiem], robić dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kłaść 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, następnie piec 25 minut w temp. 180 stopni.
NA FARSZ:
- 5 dużych cebul
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki maku
- 500 g maki
- 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 łyżeczki soli
- 60 g masła lub margaryny
- 1 jajko do posmarowania
Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. [ u mnie rosło w misce Tupperware].Po tym czasie uformować około 15 placków [ ja rozwałkowałam i wycinałam dużym kubkiem], robić dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kłaść 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, następnie piec 25 minut w temp. 180 stopni.