Ceasar salad – sałatka idealna na letni obiad
Ta sałatka chodziła za mną od dłuższego czasu. Gdy w czasie zakupów zobaczyłam w dziale warzywnym naprawdę piękną sałatę rzymską- nie miałam już wyjścia, musiałam szybko wziąć się za zrobienie ceasar salad (sałatka cesarska nie brzmi już tak dobrze:).Muszę przyznać, że smakowała mi naprawdę wyjątkowo i tak się nią najadałam, że po obiedzie kolejnym moim posiłkiem było śniadanie dnia następnego :)
Ceasar salad – sałatka idealna na letni obiad
Składniki
- pierś kurczaka - 1 podwójna
- sałata rzymska - 1 główka
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa - 4 łyżki
- bagietka -
- parmezan -
- sól, pieprz -
- sos
- musztarda - 1 łyżeczka
- majonez - 1 łyżeczka
- sos worcestershire - 2 łyżeczki
- oliwa - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Pierś posól, popieprz. Na patelnię wrzuć lekko rozgnieciony ząbek czosnku, rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż filet z obu stron. Pokrój w poprzek na plastry o grubości ok. 1-2 cm.
Sałatę umyj i pokrój na mniejsze kawałki, ułóż w misce. Bagietkę porwij na kawałki, na czystą patelnię wlej kolejne 2 łyżki oliwy i dorzuć 2 ząbki czosnku, obsmaż bagietkę aż lekko się przyrumieni.
Bagietkę i kurczaka rozłóż na sałacie. Parmezan pokrój w wiórki, posyp nim sałatkę.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku. Polej nim sałatkę. Podawaj od razu. Wierzch możesz skropić dodatkowo oliwą.