Castagnole (włoskie pączusie, wersja z mielonymi migdałami)

Zdjęcie - Castagnole (włoskie pączusie, wersja z mielonymi migdałami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMałe włoskie karnawałowe pyszności. Nieco inne niż nasze tradycyjne drożdżowe pączki, ale równie smaczne (jak nie smaczniejsze) i wciągające.
Bez nadzienia, którego tak naprawdę nie potrzebują, lekko ciężkie, ale tylko gdy są jeszcze ciepłe. Delikatnie słodkie, pięknie pachnące, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku.

Ekstremalnie szybkie - przygotowanie ciasta i usmażenie prawie 60 pączusiów zajęło mi raptem nie całe 40 min.
Castagnole to bardzo dobry sposób na pojawiającą się nagle, późnym wieczorem, nieodpartą ochotę na paczki.
PS. Jeżeli komuś posmakują te małe cudeńka polecam również bardzo podobne w smaku, zdecydowanie lżejsze i o delikatniejszej strukturze 'Lekkie francuskie pączki'


Castagnole* (ok 60 szt):
  • 300 g maki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła, bardzo miękkiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (w oryginale 1 op. cukru waniliowego)
  • 100 ml mleka, ciepłego

  • olej co smażenia
  • cukier do obtaczania

Wszystkie składniki poza mlekiem umieszczam w misce, ucieram. Następnie dodaję mleko, mieszam do całkowitego połączenia składników. Z powstałej masy przy pomocy dwóch łyżeczek formuję małe paczki. Smażę je na głębokim oleju nagrzanym do 160 st, z obu stron (ok 2 min).
Usmażone paczki odsączam przy pomocy łyżki cedzakowej, przekładam na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu, Jeszcze gorące obtaczam w cukrze, przekładam na talerz, pozostawiam do ostygnięcia.


Zdjęcie - Castagnole (włoskie pączusie, wersja z mielonymi migdałami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego

* Przepis pochodzi stąd.

Zdjęcie - Castagnole (włoskie pączusie, wersja z mielonymi migdałami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Cantuccini- włoskie ciasteczka migdałowe
1

Cantuccini- włoskie ciasteczka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Deser tiramisu
1

Deser tiramisu

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Karczochy - najseksowniejszy afrodzyjak. Rissotto z karczochami na Walentynki

Karczochy - najseksowniejszy a…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Włoskie mini pączki z ricotty - baci di ricotta
1

Włoskie mini pączki z ricotty…

Beti Beti
kruche babeczki

Saltimbocca alla romana z indyka
1

Saltimbocca alla romana z indy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit