Castagnole (włoskie pączusie, wersja z mielonymi migdałami)

Zdjęcie - Castagnole (włoskie pączusie, wersja z mielonymi migdałami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMałe włoskie karnawałowe pyszności. Nieco inne niż nasze tradycyjne drożdżowe pączki, ale równie smaczne (jak nie smaczniejsze) i wciągające.
Bez nadzienia, którego tak naprawdę nie potrzebują, lekko ciężkie, ale tylko gdy są jeszcze ciepłe. Delikatnie słodkie, pięknie pachnące, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku.

Ekstremalnie szybkie - przygotowanie ciasta i usmażenie prawie 60 pączusiów zajęło mi raptem nie całe 40 min.
Castagnole to bardzo dobry sposób na pojawiającą się nagle, późnym wieczorem, nieodpartą ochotę na paczki.
PS. Jeżeli komuś posmakują te małe cudeńka polecam również bardzo podobne w smaku, zdecydowanie lżejsze i o delikatniejszej strukturze 'Lekkie francuskie pączki'


Castagnole* (ok 60 szt):
  • 300 g maki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła, bardzo miękkiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (w oryginale 1 op. cukru waniliowego)
  • 100 ml mleka, ciepłego

  • olej co smażenia
  • cukier do obtaczania

Wszystkie składniki poza mlekiem umieszczam w misce, ucieram. Następnie dodaję mleko, mieszam do całkowitego połączenia składników. Z powstałej masy przy pomocy dwóch łyżeczek formuję małe paczki. Smażę je na głębokim oleju nagrzanym do 160 st, z obu stron (ok 2 min).
Usmażone paczki odsączam przy pomocy łyżki cedzakowej, przekładam na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu, Jeszcze gorące obtaczam w cukrze, przekładam na talerz, pozostawiam do ostygnięcia.


Zdjęcie - Castagnole (włoskie pączusie, wersja z mielonymi migdałami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego

* Przepis pochodzi stąd.

Zdjęcie - Castagnole (włoskie pączusie, wersja z mielonymi migdałami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Panzanella z ogórkami i mozzarellą
1

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka Panzanella

Sałatka Panzanella

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tiramisu
2

Tiramisu

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lasagne Puttanesca

Lasagne Puttanesca

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron alla Norma
2

Makaron alla Norma

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czosnkowe grissini
2

Czosnkowe grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty