Castagnole (włoskie pączusie, wersja z mielonymi migdałami)

Zdjęcie - Castagnole (włoskie pączusie, wersja z mielonymi migdałami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMałe włoskie karnawałowe pyszności. Nieco inne niż nasze tradycyjne drożdżowe pączki, ale równie smaczne (jak nie smaczniejsze) i wciągające.
Bez nadzienia, którego tak naprawdę nie potrzebują, lekko ciężkie, ale tylko gdy są jeszcze ciepłe. Delikatnie słodkie, pięknie pachnące, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku.

Ekstremalnie szybkie - przygotowanie ciasta i usmażenie prawie 60 pączusiów zajęło mi raptem nie całe 40 min.
Castagnole to bardzo dobry sposób na pojawiającą się nagle, późnym wieczorem, nieodpartą ochotę na paczki.
PS. Jeżeli komuś posmakują te małe cudeńka polecam również bardzo podobne w smaku, zdecydowanie lżejsze i o delikatniejszej strukturze 'Lekkie francuskie pączki'


Castagnole* (ok 60 szt):
  • 300 g maki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła, bardzo miękkiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (w oryginale 1 op. cukru waniliowego)
  • 100 ml mleka, ciepłego

  • olej co smażenia
  • cukier do obtaczania

Wszystkie składniki poza mlekiem umieszczam w misce, ucieram. Następnie dodaję mleko, mieszam do całkowitego połączenia składników. Z powstałej masy przy pomocy dwóch łyżeczek formuję małe paczki. Smażę je na głębokim oleju nagrzanym do 160 st, z obu stron (ok 2 min).
Usmażone paczki odsączam przy pomocy łyżki cedzakowej, przekładam na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu, Jeszcze gorące obtaczam w cukrze, przekładam na talerz, pozostawiam do ostygnięcia.


Zdjęcie - Castagnole (włoskie pączusie, wersja z mielonymi migdałami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego

* Przepis pochodzi stąd.

Zdjęcie - Castagnole (włoskie pączusie, wersja z mielonymi migdałami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jogurtowa panna cotta z matchą i malinami
1

Jogurtowa panna cotta z matchą…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Tiramisu w pucharkach
2

Tiramisu w pucharkach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb z semoliny z Altamury

Chleb z semoliny z Altamury

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Frittata z botwiną i kozim serem feta
1

Frittata z botwiną i kozim ser…

food² food²
Food Square

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Risotto z dynią i kasztanami

Risotto z dynią i kasztanami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tiramisu z malinami
1

Tiramisu z malinami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Minestrone z chorizo
3

Minestrone z chorizo

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Włoskie gnocchi parmezanowe ręcznie robione

Włoskie gnocchi parmezanowe rę…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj