CARPACCIO NA GORĄCO

CARPACCIO NA  GORĄCO

Zdecydowanie obawiam się surowego mięsa i z pewnością nie należę do pokolenia tatara. Niemniej bardzo delikatne, soczyste , lekko ścięte mięso to już zupełnie inna historia. Z Carpaccio na gorąco spotkałam się w knajpce, do której wybraliśmy się z teściami z okazji święta Beaujolais (Bożole ). Jest to święto obchodzone w każdy 3 czwartek listopada, jest o tyle więcej niż świętem młodego wina (,którego walory czysto smakowe są wątpliwe)świętem, które należy uczcić z bliskimi i przyjaciółmi, których obecność i atmosfera spotkania poprawia smak wina. Uważam, że to niezwykły zwyczaj i warto go kultywować. Szczerze wam to polecam.

Przejdźmy jednak do rzeczy. Carpaccio w mojej odsłonie to Carpaccio z polędwiczek wieprzowych. Rozwałkowanych niezwykle cienko, zamarynowanych sosem sojowym, bardzo kruchych, delikatnych i soczystych. Dla mnie rewelacja. Bardzo szybkie w przygotowaniu a jednocześnie jest to jedno z najlepiej przyrządzonych mięs jakie jadłam. Bardzo polecam.


Zdjęcie - CARPACCIO NA  GORĄCO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  Ilość: dla 2 osób Poziom trudności: 2/10 Czas przygotowania: 20-30min   SKŁADNIKI:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • Kilka łyżek sosu sojowego ciemnego
  • Pieprz
  • Sól
  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1 Polędwiczkę myjemy, i obieramy ze ścięgien/ tłuszczu. Zostawiamy jedynie różowe mięso. 2. Owijamy mięso folią i umieszczamy na 30 min w zamrażalniku. Dzięki temu łatwiej się pokroi w bardzo ciemnie plastry. 3. Po tym czasie wyciągamy mięso i kroimy na jak najcieńsze plastry. Niemalże przeźroczyste. 4. Jeżeli jednak wasze plastry nie są, aż tak cienkie mamy plan awaryjny: Każdy plasterek z osobna układany na desce i wałkujemy wałkiem do ciasta (absolutnie nie ubijamy tłuczkiem). 5. Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne, porządnie wysmarowane oliwą (bez tego nie wyciągniemy mięsa z brytfanki po zapieczeniu).

Zdjęcie - CARPACCIO NA  GORĄCO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. I układamy plasterki mięsa, mogą nachodzić na siebie. Zdjęcie - CARPACCIO NA  GORĄCO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
7. Gdy już są w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy je obficie sosem sojowym. Posypujemy lekko solą i pieprzem. 8. I odstawiamy na kilka chwil aby mięso nabrało sosu. 9. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220st. Wstawiamy tam nasze Carpaccio na 8 minut (nie więcej ponieważ się przesuszy). Po tym czasie polędwiczki przestaną być różowe i staną się jasno brązowe, delikatne i kruche. 10. Podajemy niezwłocznie z pieczywem lub ulubionymi warzywami. Smacznego!
 

Kategorie przepisów