Cappucino brownies

Cappucino  brownies

Jedliście kiedykolwiek czekoladowe brownies? Ciężkie, wilgotne, zakalcowate, strasznie słodkie... Cappucino brownies zupełnie nie przypomina tego czekoladowego. Jest puszyste, lekkie - noooo, może ta biała warstwa dodaje mu nieznacznej ciężkości, a poza tym naprawdę przywodzi na myśl filiżankę gęstego cappucino z pianką. Przepis pochodzi z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats".

Zdjęcie - Cappucino  brownies - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cappucino brownies

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g self - raising flour*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao + dodatkowo do posypania wierzchu ciasta
  • 225 g cukru pudru
  • 4 jajka (można je lekko ubić, ale niekoniecznie)
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody, a następnie przestudzonej

biały czekoladowy lukier:

  • 115 g białej dobrej czekolady, połamanej na kawałki
  • 55 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 175 g cukru pudru

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło zmiksować dobrze wraz z cukrem pudrem. Miksować dalej dodając kolejno po 1 jajku. Wsypać przesianą mąkę samorosnącą, proszek do pieczenia oraz kakao. Wlać zimną kawę i miksować, aż do idealnie gładkiej konsystencji. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wierzch wygładzić łyżką. Piec ok 35 - 40 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w formie, następnie wyjąć i pozostawić do schłodzenia.

Przygotować biały czekoladowy lukier. Do garnka o grubym dnie włożyć masło oraz kawałki czekolady, wlać mleko. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdjąć garnek z palnika i wsypać przesiany cukier puder. Ubić (lub wymieszać łyżką) na gładką masę. Następnie rozsmarować na cieście. Po ostudzeniu masy, posypać wierzch ciasta kakao. Ciasto podawać pokrojone w kwadraty.

Smacznego:)

Kategorie przepisów