Calzone z bakłażanem i fetą
przepis:
.
1 szklanka mąki
2 dag świeżych drożdży
szczypta soli
100 ml letniej wody
1 jajko
1 łyżka oleju
1 mały bakłażan
10 dag sera feta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, płatki chili
listki świeżej bazylii
olej do smażenia bakłażana
.
.
Bakłażan pokroić w kostkę.
Wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Posolić, dodać pieprz i posiekane listki bazylii.
Po ostudzeniu do bakłażana dodać pokrojony ser feta.
.
.
Z mąki, soli, drożdży i wody wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec dodać olej.
Ciasto rozwałkować, nałożyć na nie farsz, złożyć na pół, zlepić brzegi i ponakłuwać, posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć solą morską i płatkami chili i posiekana bazylią.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Piec w gorącym piekarniku ok 30 min.