Bursztynowy dacquoise

Zdjęcie - bursztynowy dacquoise - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moja mama uwielbia dacquoise'y wszelakie. No to jej upiekłam na urodziny. Nieskromnie powiem, że boski mi wyszedł... Mama nie przepada za bakaliami w dacquoise'ach, ale można dorzucić karmelizowanych orzechów, czy co tam kto lubi. Bo ja, jak mama, akurat nie bardzo lubię. Krem jest słodzony tłuczonym karmelem domowej roboty - fajna sprawa, polecam. Stąd się właśnie wzięła nazwa, bo pokruszony karmel wygląda jak bursztyny.
Trzeba mieć:

na blaty bezowe:
6-7 białek
300 g cukru
szczyptę soli
na krem:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki do ubijania
3 łyżki cukru na karmel
2 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Blaty bezowe: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i dalej miksować, aż masa stanie się lśniąca. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować dwa koła (ja odrysowuję spód od tortownicy). Bezą wypełnić okręgi, masę wyrównać. Blachy wstawić do piekarnika i suszyć przy uchylonych drzwiczkach w 125 stopniach (z termoobiegiem) przez ok. 2 godziny. Jeden z blatów tuż po upieczeniu oprószyć kilkoma szczyptami kawy rozpuszczalnej. Najlepiej upiec je dzień wcześniej.
Krem: śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone przełożyć do miski. Cukier wysypać równą warstwą na patelnię i podgrzewać, a gdy zacznie brązowieć, wylać go cienką warstwą na papier do pieczenia. Gdy zastygnie, potłuc na kawałeczki, np. spodem łyżki. Zmiksować wstępnie mascarpone, a następnie wsypywać karmel, cały czas miksując. Nie należy przejmować się nie do końca rozpuszczonymi kawałkami karmelu, tak ma być. Dodać kawę, miksować jeszcze chwilę, a następnie stopniowo dodawać bitą śmietanę i delikatnie mieszać. Na czysty blat bezowy nałożyć krem i całość przykryć blatem oprószonym kawą. Odstawić w chłodne miejsce, by tort się "przegryzł".

Zdjęcie - bursztynowy dacquoise - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Brownie z pieczonymi burakami
1

Brownie z pieczonymi burakami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rolada dyniowa z serkiem i powidłami
1

Rolada dyniowa z serkiem i pow…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chlebek z nadzieniem z pora, cukinii i fety
1

Chlebek z nadzieniem z pora, c…

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka owsiane z żurawiną
1

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tort Piernikowy
2

Tort Piernikowy

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Mleczna kanapka
1

Mleczna kanapka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Tarte Flambée (Flàmmeküeche)

Tarte Flambée (Flàmmeküeche)

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta z porzeczkami w kratkę
1

Tarta z porzeczkami w kratkę

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z jabłkami i bezą
4

Tarta z jabłkami i bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Francuskie tosty z drożdżówki
1

Francuskie tosty z drożdżówki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Poulet á la bretonne, czyli kurczak po bretońsku

Poulet á la bretonne, czyli ku…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bûche au chocolat - czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i porzeczkami

Bûche au chocolat - czekoladow…

food² food²
Food Square