Bursztynowy dacquoise

Zdjęcie - bursztynowy dacquoise - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moja mama uwielbia dacquoise'y wszelakie. No to jej upiekłam na urodziny. Nieskromnie powiem, że boski mi wyszedł... Mama nie przepada za bakaliami w dacquoise'ach, ale można dorzucić karmelizowanych orzechów, czy co tam kto lubi. Bo ja, jak mama, akurat nie bardzo lubię. Krem jest słodzony tłuczonym karmelem domowej roboty - fajna sprawa, polecam. Stąd się właśnie wzięła nazwa, bo pokruszony karmel wygląda jak bursztyny.
Trzeba mieć:

na blaty bezowe:
6-7 białek
300 g cukru
szczyptę soli
na krem:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki do ubijania
3 łyżki cukru na karmel
2 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Blaty bezowe: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i dalej miksować, aż masa stanie się lśniąca. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować dwa koła (ja odrysowuję spód od tortownicy). Bezą wypełnić okręgi, masę wyrównać. Blachy wstawić do piekarnika i suszyć przy uchylonych drzwiczkach w 125 stopniach (z termoobiegiem) przez ok. 2 godziny. Jeden z blatów tuż po upieczeniu oprószyć kilkoma szczyptami kawy rozpuszczalnej. Najlepiej upiec je dzień wcześniej.
Krem: śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone przełożyć do miski. Cukier wysypać równą warstwą na patelnię i podgrzewać, a gdy zacznie brązowieć, wylać go cienką warstwą na papier do pieczenia. Gdy zastygnie, potłuc na kawałeczki, np. spodem łyżki. Zmiksować wstępnie mascarpone, a następnie wsypywać karmel, cały czas miksując. Nie należy przejmować się nie do końca rozpuszczonymi kawałkami karmelu, tak ma być. Dodać kawę, miksować jeszcze chwilę, a następnie stopniowo dodawać bitą śmietanę i delikatnie mieszać. Na czysty blat bezowy nałożyć krem i całość przykryć blatem oprószonym kawą. Odstawić w chłodne miejsce, by tort się "przegryzł".

Zdjęcie - bursztynowy dacquoise - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tosty francuskie na słodko
1

Tosty francuskie na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Croissants - francuskie rogale maślane, idealne na śniadanie
1

Croissants - francuskie rogale…

food² food²
Food Square

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Croissanty J. Hamelmana
2

Croissanty J. Hamelmana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Tarte Flambée – alzacka tarta…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
2

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kruche z owocami
4

Ciasto kruche z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami
1

Tort bezowy z kremem cytrynowy…

food² food²
Food Square

Ciasto na śmietanie z jagodami
2

Ciasto na śmietanie z jagodami

figmara figmara
figowe smaki

Kruche ciasto  z wiśniami
1

Kruche ciasto z wiśniami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Murzynek z wiśniami
2

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Torcik z masą śmietanową i truskawkami

Torcik z masą śmietanową i tru…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu