Burgery ze szparagami i jajkiem sadzonym
Super mega hiper smaczne! Takie niepoprawne określenie przychodzi mi do głowy na ich wspomnienie. Sezon na szparagi w pełni, a ponieważ jestem burgeroholikiem, więc nie pozostało mi nic innego jak spróbować takiej wersji. Obowiązkowo z jajkiem sadzonym, którego płynne żółtko rozlewa się po całym burgerze :) Mocno polecam!
Składniki na kotlety do burgerów (na ok. 7 sztuk)
- 300 g mięsa mielonego
- jajko
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia
Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na min. pół godziny, by się "przegryzły". Z mięsa formować płaskie kotlety i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Składniki na sos czosnkowy
- 4 łyżeczki majonezu
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
- pieprz, sól do do smaku
Dodatkowo
- szparagi
- jajka
- pomidor
- sałata
- ser żółty w plastrach
- bułki
- olej rzepakowy do smażenia i pieczenia, sól pieprz
Przygotowanie szparagów Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Szparagi przepłukać, poodcinać im końce i przekroić na dwie lub trzy części (w zależności od ich wielkości i rozmiaru bułek do burgerów). Na dużej blasze do pieczenia wyłożyć papier i poukładać na nim kawałki szparagów. Następnie skropić je jedną/dwiema łyżkami oleju i obsypać solą oraz pieprzem, po czym wymieszać szparagi w oleju i przyprawach. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut - zależy od ich grubości. Przemieszać dwa lub trzy razy podczas pieczenia.
Przygotowanie jajek Kiedy szparagi będą się piekły, przygotować jajka sadzone. Na patelni rozgrzać olej, po czym wbić delikatnie jajka i smażyć pod przykryciem do ścięcia z wierzchu. Najlepiej, jeśli żółtko będzie wciąż płynne, dzięki czemu rozleje się niczym sos w całym burgerze.
Przygotowanie burgerów Bułki przekroić na pół i posmarować od wewnątrz sosem czosnkowym. Następnie układać od dołu - sałatę, pomidora, kotlet, ser, szparagi, jajko, sałatę. Przykryć połówką bułki. Przed podaniem polecam zapiec przez ok. 5 minut w 200/220 stopniach, by ser się rozpuścił a bułka stała się bardziej chrupiąca.