Burgery ze szparagami i jajkiem sadzonym

Zdjęcie - Burgery ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Super mega hiper smaczne! Takie niepoprawne określenie przychodzi mi do głowy na ich wspomnienie. Sezon na szparagi w pełni, a ponieważ jestem burgeroholikiem, więc nie pozostało mi nic innego jak spróbować takiej wersji. Obowiązkowo z jajkiem sadzonym, którego płynne żółtko rozlewa się po całym burgerze :) Mocno polecam!

Zdjęcie - Burgery ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kotlety do burgerów (na ok. 7 sztuk)
  • 300 g mięsa mielonego
  • jajko
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia

Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na min. pół godziny, by się "przegryzły". Z mięsa formować płaskie kotlety i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.


Składniki na sos czosnkowy
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • pieprz, sól do do smaku
Składniki wymieszać i również odstawić do lodówki na min. pół godziny, by się "przegryzły". W tym czasie zająć się szparagami i jajkami.


Dodatkowo
  • szparagi
  • jajka
  • pomidor
  • sałata
  • ser żółty w plastrach
  • bułki
  • olej rzepakowy do smażenia i pieczenia, sól pieprz


Przygotowanie szparagów Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Szparagi przepłukać, poodcinać im końce i przekroić na dwie lub trzy części (w zależności od ich wielkości i rozmiaru bułek do burgerów). Na dużej blasze do pieczenia wyłożyć papier i poukładać na nim kawałki szparagów. Następnie skropić je jedną/dwiema łyżkami oleju i obsypać solą oraz pieprzem, po czym wymieszać szparagi w oleju i przyprawach. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut - zależy od ich grubości. Przemieszać dwa lub trzy razy podczas pieczenia.
Przygotowanie jajek Kiedy szparagi będą się piekły, przygotować jajka sadzone. Na patelni rozgrzać olej, po czym wbić delikatnie jajka i smażyć pod przykryciem do ścięcia z wierzchu. Najlepiej, jeśli żółtko będzie wciąż płynne, dzięki czemu rozleje się niczym sos w całym burgerze.
Przygotowanie burgerów Bułki przekroić na pół i posmarować od wewnątrz sosem czosnkowym. Następnie układać od dołu - sałatę, pomidora, kotlet, ser, szparagi, jajko, sałatę. Przykryć połówką bułki. Przed podaniem polecam zapiec przez ok. 5 minut w 200/220 stopniach, by ser się rozpuścił a bułka stała się bardziej chrupiąca.

Zdjęcie - Burgery ze szparagami i jajkiem sadzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Keks ze szparagami
1

Keks ze szparagami

kasia_h kasia_h
Kasia H. w kuchni

Fasolka szparagowa z czosnkiem, oregano i bułką tartą

Fasolka szparagowa z czosnkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Makaron ze szparagami i z pesto z rukoli i mięty
1

Makaron ze szparagami i z pest…

Beti Beti
kruche babeczki

Szparagi Danielle Borst

Szparagi Danielle Borst

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

Orkiszowe pierogi z kapustą i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
1

Zupa kalafiorowa z ziemniakami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kuchnia dla zabieganych: Farfalle z brokułami i anchois

Kuchnia dla zabieganych: Farfa…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka z rzodkwi japońskiej, sałaty i fety

Sałatka z rzodkwi japońskiej,…

figmara figmara
figowe smaki

Pasta z wędzonej makreli
1

Pasta z wędzonej makreli

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Racuchy z marchewki

Racuchy z marchewki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit