Burgery z indyka z oliwkami

Zdjęcie - Burgery z indyka z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna odsłona burgerów. Z mielonego z indyka jeszcze nie było. A żeby było ciekawiej, bezpośrednio do mięsa dodałam grubo siekane oliwki. Mój prywatny wielbiciel oliwek był zachwycony :) więc jeśli tylko lubicie, polecam ten sposób przemycania oliwek w burgerach. Do tego klasyczne dodatki, typu pomidor, cebula, ogórek i sałata. Zamiast zwykłego, żółtego sera (bułki już były serowe) użyłam pleśniowego camemberta. Pycha!


Składniki na dwa burgery:
  • 2 bułki
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • łyżeczka ketchupu
  • kilka kropel sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
  • garść oliwek
  • pół pomidora
  • pół małej, czerwonej cebuli
  • mały ogórek konserwowy
  • pół opakowania sera pleśniowego typu camebert
  • kilka porwanych liści sałaty
  • sos: łyżka śmietany, łyżka ketchupu, kilka kropel sosu sojowego

Składniki na sos wymieszać. Rozgrzać patelnię. Do miski przełożyć mięso, dodać do niego ketchup, sos sojowy, pieprz oraz grubo posiekane oliwki. Wymieszać całość i uformować w dłoni dwa burgery - odrobinę większe niż bułka, bo podczas smażenia lekko zmniejszą swoją powierzchnię. Smażyć z każdej strony po 2 minuty. Patelnię z burgerami zdjąć z ognia, ale pozostawić na niej na chwilę mięso, by odpoczęło. Piekarnik nagrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Przygotować resztę składników. Bułki przekroić na pół i posmarować od wewnątrz sosem. Na spodzie bułki układać kolejno: porwane liście sałaty, mięso, plasterki sera pleśniowego, plasterki pomidora, krążki cebuli i plasterki ogórka. Całość przykryć drugą połową bułki. Burgery przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika i podgrzać do rozpuszczenia sera. Podawać od razu.

Zdjęcie - Burgery z indyka z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Obazda - bawarska pasta serowa
2

Obazda - bawarska pasta serowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z camembert i wędzonym boczkiem
3

Sałatka z camembert i wędzonym…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Naleśniki z porem i pieczarkami
2

Naleśniki z porem i pieczarkam…

figmara figmara
figowe smaki

Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek

Grillowany ser z chutneyem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sałatka z pieczonym serem Camembert - gluten free, LOW FODMAP

Sałatka z pieczonym serem Came…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami

Pieczona kapusta z sosem pleśn…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Udka kaczki z jablkami

Udka kaczki z jablkami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Filety z kaczki z pomarańczowym sosem

Filety z kaczki z pomarańczowy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bagietka z pastą

Bagietka z pastą "Hawajską"

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Czerwone curry z kurczakiem, brokułem, marchewką i papryką
2

Czerwone curry z kurczakiem, b…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety mielone z indyka z dynią

Kotlety mielone z indyka z dyn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Klops z indyka. Dieta szybka przemiana - faza I i II
1

Klops z indyka. Dieta szybka p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit