Burgery z indyka z oliwkami

Zdjęcie - Burgery z indyka z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna odsłona burgerów. Z mielonego z indyka jeszcze nie było. A żeby było ciekawiej, bezpośrednio do mięsa dodałam grubo siekane oliwki. Mój prywatny wielbiciel oliwek był zachwycony :) więc jeśli tylko lubicie, polecam ten sposób przemycania oliwek w burgerach. Do tego klasyczne dodatki, typu pomidor, cebula, ogórek i sałata. Zamiast zwykłego, żółtego sera (bułki już były serowe) użyłam pleśniowego camemberta. Pycha!


Składniki na dwa burgery:
  • 2 bułki
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • łyżeczka ketchupu
  • kilka kropel sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
  • garść oliwek
  • pół pomidora
  • pół małej, czerwonej cebuli
  • mały ogórek konserwowy
  • pół opakowania sera pleśniowego typu camebert
  • kilka porwanych liści sałaty
  • sos: łyżka śmietany, łyżka ketchupu, kilka kropel sosu sojowego

Składniki na sos wymieszać. Rozgrzać patelnię. Do miski przełożyć mięso, dodać do niego ketchup, sos sojowy, pieprz oraz grubo posiekane oliwki. Wymieszać całość i uformować w dłoni dwa burgery - odrobinę większe niż bułka, bo podczas smażenia lekko zmniejszą swoją powierzchnię. Smażyć z każdej strony po 2 minuty. Patelnię z burgerami zdjąć z ognia, ale pozostawić na niej na chwilę mięso, by odpoczęło. Piekarnik nagrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Przygotować resztę składników. Bułki przekroić na pół i posmarować od wewnątrz sosem. Na spodzie bułki układać kolejno: porwane liście sałaty, mięso, plasterki sera pleśniowego, plasterki pomidora, krążki cebuli i plasterki ogórka. Całość przykryć drugą połową bułki. Burgery przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika i podgrzać do rozpuszczenia sera. Podawać od razu.

Zdjęcie - Burgery z indyka z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Grillowany kurczak w sosie teriyaki
1

Grillowany kurczak w sosie ter…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
1

Filety drobiowe w panierce z o…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lazania z mięsem drobiowym, puree dyniowym, szpinakiem i beszamelem
4

Lazania z mięsem drobiowym, pu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Filety kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem
2

Filety kurczaka w kremowym sos…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Placuszki dyniowo-bananowe
1

Placuszki dyniowo-bananowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gruszki gotowane w winie z czekoladą
1

Gruszki gotowane w winie z cze…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki a'la mango lassi
1

Naleśniki a'la mango lassi

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Czarna fasola z chorizo

Czarna fasola z chorizo

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem
2

Sałatka brokułowa z jajkami, k…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu