Burgery z indyka z oliwkami

Zdjęcie - Burgery z indyka z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna odsłona burgerów. Z mielonego z indyka jeszcze nie było. A żeby było ciekawiej, bezpośrednio do mięsa dodałam grubo siekane oliwki. Mój prywatny wielbiciel oliwek był zachwycony :) więc jeśli tylko lubicie, polecam ten sposób przemycania oliwek w burgerach. Do tego klasyczne dodatki, typu pomidor, cebula, ogórek i sałata. Zamiast zwykłego, żółtego sera (bułki już były serowe) użyłam pleśniowego camemberta. Pycha!


Składniki na dwa burgery:
  • 2 bułki
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • łyżeczka ketchupu
  • kilka kropel sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
  • garść oliwek
  • pół pomidora
  • pół małej, czerwonej cebuli
  • mały ogórek konserwowy
  • pół opakowania sera pleśniowego typu camebert
  • kilka porwanych liści sałaty
  • sos: łyżka śmietany, łyżka ketchupu, kilka kropel sosu sojowego

Składniki na sos wymieszać. Rozgrzać patelnię. Do miski przełożyć mięso, dodać do niego ketchup, sos sojowy, pieprz oraz grubo posiekane oliwki. Wymieszać całość i uformować w dłoni dwa burgery - odrobinę większe niż bułka, bo podczas smażenia lekko zmniejszą swoją powierzchnię. Smażyć z każdej strony po 2 minuty. Patelnię z burgerami zdjąć z ognia, ale pozostawić na niej na chwilę mięso, by odpoczęło. Piekarnik nagrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Przygotować resztę składników. Bułki przekroić na pół i posmarować od wewnątrz sosem. Na spodzie bułki układać kolejno: porwane liście sałaty, mięso, plasterki sera pleśniowego, plasterki pomidora, krążki cebuli i plasterki ogórka. Całość przykryć drugą połową bułki. Burgery przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika i podgrzać do rozpuszczenia sera. Podawać od razu.

Zdjęcie - Burgery z indyka z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Orientalne pulpety z piersi kaczej z sezamem

Orientalne pulpety z piersi ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kurczak pieczony w całości – faszerowany kaszą – najlepszy
2

Kurczak pieczony w całości – f…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tradycyjne curry z kurczaka
2

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Kurczakowe kulki

Kurczakowe kulki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kurczak z marchewką i szparagami

Kurczak z marchewką i szparaga…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kurczak w marynacie teriyaki
1

Kurczak w marynacie teriyaki

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Szybki sernik z truskawkami
1

Szybki sernik z truskawkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Mini serniczki w szklankach
1

Mini serniczki w szklankach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szparagi pieczone z czosnkiem i parmezanem

Szparagi pieczone z czosnkiem…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pieczone szparagi z kozim serem i pangrattato

Pieczone szparagi z kozim sere…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

Mini serniczki limonkowe z bez…

food² food²
Food Square