Burger z marynowaną dynią i chorizo

Burger z marynowaną dynią i chorizo

Zdjęcie - Burger z marynowaną dynią i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
16 plasterków dyni
8 plasterków chorizo
800 g mielonej wołowiny
2 garście sałaty strzępiastej
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
4 łyżki majonezu
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać kawałek dyni, usunąć skórę oraz pestki, a następnie pokroić w plasterki. Zalać dynię octem, doprawić solą oraz pieprzem i odstawić na około 15 minut. Następnie dynię grillować po 1 minucie z każdej strony. Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać wodę i dokładnie wyrabiać przez 5 minut. Uformować hamburgery trochę większe niż średnica bułki i smażyć na oleju z każdej strony przez około 3 minuty. Przekroić bułkę i położyć wewnętrzną częścią na grillu na około 30 sekund, tylko do lekkiego zarumienienia. Umyć i osuszyć sałatę. Posmarować bułkę majonezem, położyć sałatę, usmażone mięso, plaster sera, dwa plasterki chorizo, cztery plasterki dyni na sam szczyt, a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.

Zdjęcie - Burger z marynowaną dynią i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pobierz listę składników:
Zdjęcie - Burger z marynowaną dynią i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów