Burger drwala ze smażonym serem camembert i żurawiną

Burger drwala ze smażonym serem camembert i żurawiną

 

Niektórzy już z niecierpliwością wyczekują, kiedy pod złotymi łukami pojawi się słynny burger drwala. Jednakże nie ma co dłużej wypatrywać go w menu, bo domowa kanapka jest sto razy lepsza! Dzisiaj mam dla Was przepis, jak przygotować ją samodzielnie. Mój burger drwala podałem ze smażonym serem camembert i żurawiną. Nieskromnie powiem, że jest znacznie smaczniejszy niż oryginał. Chociaż, jeśli planujecie (tak, jak ja) zrobić wszystko od podstaw, to jest z nim trochę zabawy. Ale zdecydowanie gra jest warta zachodu, bo taka kanapka drwala z pewnością Was zachwyci!

Uważam, że nie ma dobrego burgera bez dobrej bułki! Mięso oczywiście też jest ważne, ale to zwykle pieczywo sprawa największy problem, gdy chcemy zrobić taki domowy fast-food. W sklepach, czy piekarniach trudno zdobyć sensowne bułki do burgerów, dlatego ja zawsze przygotowuję je samodzielnie. Przygotowałem je z mojego ulubionego przepisu. Są puszyste i delikatnie maślane. Niestety trzeba im dać trochę czasu na wyrastanie. Dodatkowo zamiast tradycyjnie sezamem, posypałem je startym serem cheddar oraz chipsami z boczku, żeby jeszcze bardziej upodobnić moją kanapkę do oryginału.

Jeśli chodzi o mięso, to tradycyjnie polecam zmielić je samodzielnie. W sklepach trudno o grubo mieloną wołowinę i druga sprawa – nigdy nie wiemy, co jest w środku. Do burgerów najlepiej nada się łopatka, antrykot lub rostbef. Przy większych ilościach zwykle łączę różne partie mięsa, ale gdy robię tylko kilka sztuk, to zwykle kupuję jeden ładny kawałek z niewielkimi przerostami tłuszczu. Ważne jest, aby mięso najpierw poporcjować, a następnie krótko zamrozić, aby łatwiej przeszło przez maszynkę. W podanym przepisie proponuję przygotować, jak w oryginale ćwierćfunciaka, ale oczywiście możecie zrobić większe kotlety.

Burger drwala nie istniałby oczywiście bez smażonego sera! Jednakże zamiast kiepskich jakościowo serków topionych, polecam Wam użyć camembert. Nie dość, że świetnie tu pasuje i doskonale topi się w środku, to idealnie współgra z sosem żurawinowym, który przygotowałem do mojej kanapki. Ser wystarczy przekroić w poprzek na pół i obtoczyć dwukrotnie w jajku oraz bułce, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju.

Do mojej kanapki drwala poza sosem żurawinowym, przygotowałem również prosty sos burgerowy, w którym łączę majonez z ostrą musztardą, ketchupem, korniszonami oraz odrobiną przypraw. Świetnie współgra on z mięsem, jak i pozostałymi dodatkami: świeżą sałatą oraz chrupiącym boczkiem.

Myślę, że mój burger drwala ze smażonym serem camembert i żurawiną przypadnie Wam do gustu i zagości na stałe w Waszym menu. Chociaż może lepiej nie przygotowywać go na co dzień, bo taka kanapka ma jednak prawie 1000 kcal. Ale jeśli jak na prawdziwych drwali przystało, idziecie później narąbać drwa na zimę, to nie ma się, czym martwić. 😉

Zdjęcie - Burger drwala ze smażonym serem camembert i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Burger drwala ze smażonym serem camembert i żurawiną Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 50 minut 50 minut

 

Składniki na burger drwala ze smażonym serem camembert i żurawiną:

Bułeczki burgerowe z bekonem i serem:

  • 200 g mąki  pszennej
  • 120 ml mleka + 1 łyżka
  • 5 g drożdży instant (lub 10 g świeżych)
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
  • 2 żółtka
  • 30 g masła
  • 40 g sera cheddar
  • 2 plastry surowego wędzonego boczku

 

  Sos burgerowy:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej ostrej)
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 łyżka posiekanych korniszonów
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki

 

  Żurawina:

  • 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka cukru

 

 Burgery:

  • 500 g wołowiny (najlepiej antrykotu, łopatki lub rostbefu)
  • 8 plastrów surowego wędzonego boczku
  • 2 sery camembert
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 1 łyżka prażonej cebulki
  • 2 jajka
  • ok. 100 g bułki tartej
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól

 

Jak zrobić burger drwala ze smażonym serem camembert i żurawiną?

Bułeczki burgerowe z bekonem i serem

  1. Do dzieży miksera wsyp mąkę, cukier, sól oraz drożdże instant. Wymieszaj.
  2. Wlej zimne mleko (120 ml) oraz dodaj jedno żółtko. Przy pomocy haka do ciasta drożdżowego zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne (powinno to zająć ok. 5-8 minut).
  3. Kolejno do ciasta dodaj roztopione i przestudzone masło i kontynuuj wyrabiania przez kolejne 5 minut.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je krótko ponownie, a następnie podziel na 4 porcje po ok. 95 g każda.
  6. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki i ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  7. W międzyczasie na suchej patelni usmaż na chrupko plastry boczku i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu pokrusz je. Ser cheddar zetrzyj na tarce. Żółtko zaś roztrzep z łyżką mleka.
  8. Wyrośnięte bułeczki posmaruj żółtkiem, posyp serem oraz pokruszonym boczkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 18 minut, aż będą złotobrązowe. Odstaw do wystudzenia.

 

  Sos burgerowy

  1. Wszystkie składniki na sos razem wymieszaj i odstaw.

 

Żurawina

  1. Żurawinę przesyp do rondelka, wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż powstanie gęsty sos.

 

Burgery

  1. Wołowinę pokrój na mniejsze porcje i wstaw do zamrażarki na około pół godziny. Następnie zmiel na grubych oczkach maszynki do mielenia mięsa.
  2. Ser camembert przekrój w poprzek na pół. Obtocz go dwukrotnie w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
  3. Na patelnię wlej olej do przynajmniej 5 mm wysokości. Podgrzej i wrzuć ser. Smaż go po 2-3 minuty z każdej strony do złotobrązowego koloru. Następnie odsącz na papierowym ręczniku.
  4. Sałatę lodową poszatkuj.
  5. Na patelni grillowej usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Odsącz na papierowym ręczniku.
  6. Z mięsa uformuj 4 kotlety po 125 g o średnicy podobnej do bułki (ok. 8-10 cm) i wrzuć je na patelnię, na której smażył się boczek. Burgery smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Po obróceniu oprósz je świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
  7. Bułki do burgerów przekrój na pół i przypiecz je na tej samej patelni spodem do dołu.
  8. Złóż burgery. Najpierw ułóż panierowany ser, kolejno po łyżce sosu żurawinowego i po 2 plastry boczku. Następnie połóż burgery wołowe i polej je sosem. Kolejno ułóż sałatę i posyp całość cebulką. Podawaj od razu.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Burger drwala ze smażonym serem camembert i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów