Buraki z ziołami i sezamem
Słodko kwaśne buraczki doskonałe o każdej porze roku, uwielbiam zajadać się nimi wprost z patelni.
Na dwie porcje- 1 kg czerwonych buraków
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki masła
- 100 ml octu balsamicznego lub z czerwonego wina
- sól morska do smaku
- 1/4 łyżeczki utartego czerwonego pieprzu
- 3 łyżki suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki sezamu
Buraki umyć i upiec w piekarniku polane odrobina oliwy z oliwek w 200 C ok godziny - wystudzić.
Następnie buraczki obrać ze skóry i pokroić w grubszą kostkę, odstawić. Cebule pokroić w piórka i dusić na maśle z solą, gdy cebula będzie już dochodzić dodać pokrojone buraki oraz przyprawy. Całość smażyć aż wyparuje prawie cały ocet na końcu posypać sezamem i podawać na ciepło.
Smacznego
Wydrukuj przepis