BURACZKI Z CEBULĄ NA ZIMĘ (BEETROOTS WITH ONIONS FOR THE WINTER)
buraczki z cebulą na zimę
Dzisiaj bardzo prosty przepis na tarte buraczki z cebulą na zimę. To uniwersalny przepis na buraki do słoika. Sprawdzą się doskonale jako dodatek do obiadu, zachęcam do przygotowania :-)
Źródło: link
Składniki:
- 4 kg buraków
- 1/2 kg cebuli
- 3 łyżki soli
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka octu
- 1/2 szklanki oleju
- 200 ml wody
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liścia laurowe
Wykonanie:
Ostudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cebulę wraz z sokiem, zalać zimną zalewą, wymieszać i gotować razem 10 minut, żeby składniki się połączyły.
Buraki włożyć do wyparzonych słoików. Na dnie szerokiego garnka umieścić ściereczki lub pieluchy tetrowe. Słoiki ułożyć w garnku tak, żeby się nie stykały. Wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Gotować na średniej mocy palnika, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki przez około 15 minut, gotowe.
Smacznego!
Zapraszam również na: Keczup z cukinii
BURACZKI Z CEBULĄ NA ZIMĘ (BEETROOTS WITH ONIONS FOR THE WINTER)BURACZKI Z CEBULĄ NA ZIMĘ (BEETROOTS WITH ONIONS FOR THE WINTER)