Bułki zwykłe z przedziałkiem (orkiszowe)
Bułki zwykłe z przedziałkiem to najpopularniejsze i bardzo lubiane pieczywo. Lubiane - bo smaczne i niezwykle uniwersalne, pasują ze wszystkim dodatkami. Bardzo proste do przygotowania, właściwie całą pracę za Ciebie zrobią drożdże.
A jednak trudno kupić smaczne bułki, takie jak za dawnych lat. A te właśnie tak smakują. Zwięzły, puszysty, lekki miąższ, chrupiąca skórka. Na drugi dzień nie były już chrupiące, ale równie smaczne.
A żeby nie było tak całkiem zwyczajnie upiekłam buły z jasnej mąki orkiszowej 700. Polecam przepis do wypróbowania!
Składniki na 9 bułek:
500 g mąki orkiszowej 700
125 ml mleka
125 ml wody
1 op. drożdży instant
1 pełna łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki oleju
olej do posmarowania
Wykonanie:
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem jednolite, sprężyste ciasto odstające od brzegów misy. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
- wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie krótko zagnieść. Podzielić na 9 części po 90 g. Z każdego kawałka uformować owalne bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przez środek każdej bułki zrobić wgłębienie przyciskając cienką rączką drewnianej łyżki, aż do dna blachy. Posmarować bułki olejem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 210`C i piec 15-20 minut do zrumienienia
- studzić na kratce