Bułki zawijane z serem i szynką
- Wynik: 55
- Czas przygotowania: 30minuty
- Czas gotowania: 25minuty
dzisiaj proponuję pyszne bułki drożdżowe zawijane z serem i plastrem szynkiem. Dodatkowo są posmarowane sosem pomidorowym, posypane suszoną bazylią więc całkiem nawiązują do pizzowych smaków. Bułki można mrozić, co ja często robię i dzięki temu zawsze mam świeże pieczywo.
Składniki- Składniki:
- Składniki:
- drożdże - 5 g
- mąka - 300 g
- jajko - 1 szt.
- masło - 100 g
- sól - 1 łyżeczka
- ciepła woda - 3/4 szklanki
- Składniki na sos;
- passata pomidorowa - 3/4 szklanki
- suszona bazylia - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- ocet balsamiczny - 2 łyżeczki
- sól - do smaku
- pieprz - pieprz
- Dodatkowo:
- żółty ser
- szynka
Z drożdży, 3 łyżek ciepłej wody i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, jajko, wodę i wyrobić ciasto. Następnie dodać gorące, rozpuszczone masło. Ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
W rondelku rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszoną bazylię. Przesmażyć, dodać passatę pomidorową, sól oraz ocet balsamiczny i ok. 1/2 szklanki wody. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować kilka minut, aż sos się zredukuje.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, uformować coś na kształt wałka. Podzielić ciasto na kawałki równej wielkości. Przygotować taką samą ilość szynki oraz sera. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kwadrat, posmarować sosem, położyć na wierzchu plaster szynki i sera i zwijać. Najpierw zawinąć brzegi do środka, następnie zwijać całość jak roladę. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min.
Smacznego:)