Bułki z przedziałkiem z domowej piekarni.

Są, wreszcie są, udały się ! Piękne, chrupiące, lekko oprószone mąką. Treściwe, a jednocześnie lekkie i przede wszystkim smaczne. Jak te, które pamiętam z dzieciństwa. Nie to, co te puchate kulki, od których uginają się półki w piekarniach.

Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście w domu bułek, musicie spróbować tych, a jestem przekonana, że bieganie do rano do piekarni przestanie być koniecznością. Ja już wiem, że nigdy więcej nie zapłacę ani złotówki za coś, co jestem w stanie zrobić sama, na dodatek dużo lepiej niż połowa piekarni w mieście.

 Zdjęcie - Bułki z przedziałkiem z domowej piekarni. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 6 sporych bułek:

  • 400g mąki pszennej typ 650
  • ok 280-300ml letniej wody
  • 8g  świeżych drożdży
  • płaska łyżka soli morskiej (miałkiej soli mniej, około 1-1,5 łyżeczki)

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże.
  • Zalać 2-3 łyżkami wody i delikatnie zamieszać. Odstawić na kilka minut, aż spęcznieją.
  • Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto. W początkowej fazie wyrabiania powinno być dość luźne.
  • Dobrze wrobione ciasto jest gładkie i odstaje od dłoni i miski.
  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 6 części. Z każdego kawałka uformować bułki zaginając krawędzie pod spód.
  • W uformowanych bułkach robić głębokie „przedziałki” tępą stroną noża.
  • Ponownie odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.
  • Piec w temp. 200-220°C przez 15-20 minut.

Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
1

Chałka - najlepszy pomysł na w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przytulone bułeczki owsiane

Przytulone bułeczki owsiane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki  razowe
2

Bułeczki razowe

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadaniowa bułka pszenna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułki śniadaniowe
1

Bułki śniadaniowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy