Bułki z pieczonymi jabłkami i cynamonem
Są smaki, które od zawsze łączą się w pary: pomidory i bazylia, gruszka i niebieski ser, czy jabłko i cynamon. To ostatnie połączenie wykorzystuję dzisiaj do stworzenia słodkich, miękkich bułeczek.
Ostatnio nagle zdałam sobie sprawę jak wiele zjadam jabłek. Rano wyciskam je z imbirem tworząc pyszny, naturalnie słodki sok, kładę je na kanapce w połączeniu z szynką, biorę je jako przekąskę do pracy, wkrajam do jogurtu, piekę z miodem i orzechami. Znajoma zaczęła się śmiać, że mam ukryty sad w ogrodzie. Jak zobaczy, że jabłka wylądowały dzisiaj w bułeczkach, to chyba się z tego nie wytłumaczę:)
Pieczone jabłka nabierają słodyczy, bez względu na to jak bardzo są kwaśne w wersji surowej. Dlatego idealnie nadają się do słodkiego pieczywa.
Bułki z pieczonymi jabłkami i cynamonem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 2 godziny 40 minut Porcje: 4 Składniki- 220 g mąki pszennej chlebowej
- 1 duże jabłko
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- duża szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- ok. 50 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą mąkę, cynamon, drożdże, sól i cukier.
- Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
- Wstaw pokrojone jabłka w żaroodpornym naczyniu do piekarnika i piecz w 200 stopniach aż zmiękną.
- Ostudź jabłka, dodaj je do suchych składników i zacznij zagniatać ciasto.
- W miarę zagniatania dolewaj bardzo małe porcje ciepłej wody.
- Zagniataj i dolewaj wodę aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj 4 równe bułeczki.
- Odstaw bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryj całość materiałową szmatką i odstaw jeszcze raz w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bułeczki i piecz je ok. 25 minut aż zbrązowieją.