Bułki z pieczonymi jabłkami i cynamonem

Bułki z pieczonymi jabłkami i cynamonem

Zdjęcie - Bułki z pieczonymi jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są smaki, które od zawsze łączą się w pary: pomidory i bazylia, gruszka i niebieski ser, czy jabłko i cynamon. To ostatnie połączenie wykorzystuję dzisiaj do stworzenia słodkich, miękkich bułeczek.

Zdjęcie - Bułki z pieczonymi jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio nagle zdałam sobie sprawę jak wiele zjadam jabłek. Rano wyciskam je z imbirem tworząc pyszny, naturalnie słodki sok, kładę je na kanapce w połączeniu z szynką, biorę je jako przekąskę do pracy, wkrajam do jogurtu, piekę z miodem i orzechami. Znajoma zaczęła się śmiać, że mam ukryty sad w ogrodzie. Jak zobaczy, że jabłka wylądowały dzisiaj w bułeczkach, to chyba się z tego nie wytłumaczę:)

Zdjęcie - Bułki z pieczonymi jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczone jabłka nabierają słodyczy, bez względu na to jak bardzo są kwaśne w wersji surowej. Dlatego idealnie nadają się do słodkiego pieczywa.

Zdjęcie - Bułki z pieczonymi jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułki z pieczonymi jabłkami i cynamonem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 2 godziny 40 minut

Porcje: 4

Składniki
  • 220 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 50 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą mąkę, cynamon, drożdże, sól i cukier.
  2. Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
  3. Wstaw pokrojone jabłka w żaroodpornym naczyniu do piekarnika i piecz w 200 stopniach aż zmiękną.
  4. Ostudź jabłka, dodaj je do suchych składników i zacznij zagniatać ciasto.
  5. W miarę zagniatania dolewaj bardzo małe porcje ciepłej wody.
  6. Zagniataj i dolewaj wodę aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  7. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
  8. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj 4 równe bułeczki.
  9. Odstaw bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryj całość materiałową szmatką i odstaw jeszcze raz w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  10. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  11. Wstaw bułeczki i piecz je ok. 25 minut aż zbrązowieją.

3.1.09

Kategorie przepisów