Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami
Bułki z mąki pszennej i jasnej mąki orkiszowej z dużą ilością ziaren. Ja przeważnie posypuję bułeczki ziarnami słonecznika, pestkami dyni i siemieniem lnianym, ale jeśli lubicie użyjcie też maku czy sezamu. Przypieczone ziarna na wierzchu bułek smakują rewelacyjnie i przyjemnie chrupią :).
PRZEPIS NA BUŁKI PSZENNO-ORKISZOWE Z ZIARNAMI (10 sztuk)
Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto :
250 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
1 łyżka miękkiego masła
200 ml letniej wody
Dodatkowo :
1 jajko
ziarna do posypania bułek (słonecznik, dynia, siemię lniane)
Jak zrobić bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami : Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać obie mąki, dodać sól, miód, miękkie masło, wodę i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski, zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 ½ godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować bułeczkę zaciągając ciasto do dołu. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować wierzch bułek rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (powinny się ładnie zarumienić). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.