Bułki na kefirze

Bułki na kefirze to idealne pieczywo na śniadanie lub podwieczorek albo do szkoły, która zbliża się nieubłaganie i znów zacznie się czas zastanawiania się co dać dziecku na drugie śniadania. Oczywiście nikomu z nas nie chce się codziennie piec świeżych bułeczek i to z samego rana, z tym przepisem nie będziecie musieli tego robić. Bułki na kefirze są wyjątkowo puszyste, mięciutkie z elastycznym z bardzo smacznym wnętrzem, a ich skórka jest cieniutka i miękka, ale co najważniejsze bułki zachowują bardzo długo świeżość! Właśnie zjadłam na śniadanie bułkę, którą upiekłam trzy dni temu, bułeczka jest nadal miękka i bardzo dobra. Myślę, że takie pieczywo będzie ideale na szkolne kanapki dla naszych maluchów.
Przepis jest bardzo prosty i mało wymagający, po wyrobieniu dość kleistego ciasta, które najlepiej wyrobić przy pomocy robota kuchennego trzeba uformować bułeczki i można zrobić to na wiele sposobów. Można podzielić całą porcję ciasta na równe kawałki i uformować okrągłe bułeczki, ale z powodu kleistości ciasta proponuję wersję błyskawiczną, czyli uformowanie wałka oczywiście blat trzeba sowicie podsypać mąką, a następnie należy pokroić go na kawałki, to bardzo szybki sposób. Zapraszam, wypróbujcie koniecznie!
Bułki na kefirze
Miękkie, puszyste i bardzo łatwe do przygotowania.
Rodzaj: Pieczywo
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 20 minut
Razem 50 minut
Autor Anna
Składniki:
- 460 g mąki pszennej
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml kefiru
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 14 g świeżych drożdży
Instrukcja
-
Jeśli używacie świeżych drożdży, to trzeba przygotować rozczyn, czyli do małej miseczki włożyć drożdże (świeże) dodać trochę kefiru, miód, całość wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Jeśli chcecie użyć drożdży suchych, to dodajcie je do mąki.
-
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrobić gładkie ciasto, ciasto wyrabiać przez 3-4 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Po wyrobieniu ciasta należy przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
-
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąka blat i uformować z ciasta długi wałek lekko spłaszczyć, a następnie pokroić na 12 kawałków 6 dużych paluchów. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, bułki przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
-
Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki wstawić do gorącego piekarnika, piec około 15- 20 minut do zarumienienia wierzchu bułek. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć bułki (chwytajc za papier) na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
-
Smacznego!
Notatki
Bułki bardzo długo zachowują ścieżość, jeszce trzeciego dnia po upieczeniu były miękkie i smaczne. Oczywiście bułki przechowujemy w chlebaku lub owinięte folią spożywczą, aby nie obsychały.
Podobne przepisy