Bułki na kefirze

Bułki na kefirze to idealne pieczywo na śniadanie lub podwieczorek albo do szkoły, która zbliża się nieubłaganie i znów zacznie się czas zastanawiania się co dać dziecku na drugie śniadania. Oczywiście nikomu z nas nie chce się codziennie piec świeżych bułeczek i to z samego rana, z tym przepisem nie będziecie musieli tego robić. Bułki na kefirze są wyjątkowo puszyste, mięciutkie z elastycznym z bardzo smacznym wnętrzem, a ich skórka jest cieniutka i miękka, ale co najważniejsze bułki zachowują bardzo długo świeżość! Właśnie zjadłam na śniadanie bułkę, którą upiekłam trzy dni temu, bułeczka jest nadal miękka i bardzo dobra. Myślę, że takie pieczywo będzie ideale na szkolne kanapki dla naszych maluchów.

Przepis jest bardzo prosty i mało wymagający, po wyrobieniu dość kleistego ciasta, które najlepiej wyrobić przy pomocy robota kuchennego trzeba uformować bułeczki i można zrobić to na wiele sposobów. Można podzielić całą porcję ciasta na równe kawałki i uformować okrągłe bułeczki, ale z powodu kleistości ciasta proponuję wersję błyskawiczną, czyli uformowanie wałka oczywiście blat trzeba sowicie podsypać mąką, a następnie należy pokroić go na kawałki, to bardzo szybki sposób. Zapraszam, wypróbujcie koniecznie!

Bułki na kefirze

Miękkie, puszyste i bardzo łatwe do przygotowania.

Rodzaj: Pieczywo

Przygotowanie 30 minut

Gotowanie 20 minut

Razem 50 minut

Autor Anna

Składniki:

  • 460 g mąki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml kefiru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 14 g świeżych drożdży

Instrukcja

  1. Jeśli używacie świeżych drożdży, to trzeba przygotować rozczyn, czyli do małej miseczki włożyć drożdże (świeże) dodać trochę kefiru, miód, całość wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Jeśli chcecie użyć drożdży suchych, to dodajcie je do mąki.

  2. Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrobić gładkie ciasto, ciasto wyrabiać przez 3-4 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Po wyrobieniu ciasta należy przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.

  3. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąka blat i uformować z ciasta długi wałek lekko spłaszczyć, a następnie pokroić na 12 kawałków 6 dużych paluchów. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, bułki przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.

  4. Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki wstawić do gorącego piekarnika, piec około 15- 20 minut do zarumienienia wierzchu bułek. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć bułki (chwytajc za papier) na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.

  5. Smacznego!

Notatki

Bułki bardzo długo zachowują ścieżość, jeszce trzeciego dnia po upieczeniu były miękkie i smaczne. Oczywiście bułki przechowujemy w chlebaku lub owinięte folią spożywczą, aby nie obsychały. 

Zdjęcie - Bułki na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Bułki na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podobne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Szybki chleb na drożdżach instant
1

Szybki chleb na drożdżach inst…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułki pszenne z ziarnami
2

Bułki pszenne z ziarnami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb domowy z sezamem – nasz ulubiony
1

Chleb domowy z sezamem – nasz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb owsiankowy na zakwasie
1

Chleb owsiankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki
1

Bagietki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu