Bułki drożdżowe z serem i nutką pomarańczy

Bułki drożdżowe z serem i nutką pomarańczy

-Upieczemy drożdżówki jak przyjedziesz do Gliwic? -Okej.
No i od tego wszystko się zaczęło. Wraz z siostrą zostałyśmy zaproszone przez brata do pomocy przy pieczeniu. Znalazł przepis, przygotował składniki, no i w trójkę, jak dawniej upiekliśmy pachnące bułki z serem.
Przepis pochodzi z bloga słodkie fantazje. Wszelkie zmiany wprowadzał brat, który tego dnia szefował w kuchni.
Zdjęcie - Bułki drożdżowe z serem i nutką pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (12szt.):
Ciasto
450g mąki pszennej
65g cukru
250 ml mleka
80g masła
25g świeżych drożdży
jajko
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Ser
300g sera twarogowego
100g cukru pudru
łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
skórka z pomarańczy
+ Odrobina mleka
Zdjęcie - Bułki drożdżowe z serem i nutką pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułki drożdżowe z serem i nutką pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułki drożdżowe z serem i nutką pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Podgrzewamy mleko, a następnie do miski odlewamy 50ml. Do odlanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie pozostawiamy na ok.10 minut w ciepłym miejscu.
Do dużej miski/garnka przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy resztę ciepłego mleka, żółtko, rozpuszczone i przestudzone masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Na końcu dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wszystko ugniatać składniki. Ciasto ugniatamy do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk (ok.15 min.).
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, w ciepłym miejscu na ok. 1h, tak aby ładnie wyrosło.
Gdy ciasto wyrasta, możemy przygotować serową masę. W misce łączymy wszystkie potrzebne składniki i ucieramy, tak by dokładnie się połączyły.
Po godzinie wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy na stolnicy oprószonej mąką. Po ponownym urobieniu wałkujemy na spory prostokąt. Na połowę prostokąta równomiernie wykładamy masę serową. Drugą częścią ciasta nakrywamy ser. Tak przygotowany placek przy pomocy ostrego noża dzielimy na 12 części (kroimy raz wzdłuż, a następnie każdy pas dzielimy na 6 kawałków).
Pokrojone kawałki bierzemy do ręki i skręcamy dwukrotnie. Nie przejmujcie się wypadającym serem! Skręcone ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i z wierzchu smarujemy mlekiem, tak aby drożdżówki ładnie się zarumieniły. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.20-25 minut.
Zdjęcie - Bułki drożdżowe z serem i nutką pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów