Bułka paryska na zakwasie

Bułka paryska na zakwasie
Zdjęcie - Bułka paryska na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułka paryska na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowa bułka paryska chodziła mi po głowie już od jakiegoś czasu. Niedawno okazało się, że nie tylko mi, bo jedna z czytelniczek zapytała o taki przepis na naszym profilu na Facebooku.

Bułka paryska, zależnie od regionu nazywana jest również gryzką, kawiarką, angielką, biną, weką lub francuzem. Charakteryzuje się miąższem i smakiem przypominającym bułkę oraz wyglądem przypominającym bardziej chleb. To po prostu duża pszenna bułka lub gruba bagietka. W smaku jest bardzo delikatna, dlatego zdecydowałam, że wykorzystam do wypieku mojej wersji zakwas pszenny. Do ciasta dodałam masło i mleko, aby ciasto przypominało trochę bułkę maślaną, mimo dodatku zakwasu. Jej wierzch posmarowałam białkiem, aby była lśniąca. I udało się, przepis na bułkę paryską na zakwasie możliwy do wykonania i gotowy :)

Zdjęcie - Bułka paryska na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułka paryska na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułka paryska na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułka paryska na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 4 godz 30 min Porcje: 1 Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 270 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • białko
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas oraz sól. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. W drugim rondelku topimy masło i chwilę studzimy.
  2. Do mąki wlewamy powoli ciepłe mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut. Zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Po godzinie ciasto składamy i wkładamy ponownie do misy, przykrywamy na 1,5 h.
  4. Po tym czasie formujemy podłużną bułkę i umieszczamy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Z boku umieszczamy rulony ze ściereczek i przykrywamy ją z góry. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
  5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą.
  6. Wierzch bułki smarujemy białkiem i nacinamy ją po skosie czubkiem ostrego noża. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
  7. Następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż bułka będzie rumiana.

Kategorie przepisów