Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa

Zdjęcie - Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wiele osób używa popularnej kostki rosołowej, chyba już na stałe wpisała się ona w tradycję naszej kuchni. Z jednej strony nie ma się co dziwić, jest ona łatwa i szybka w użyciu i podnosi smak potraw. Niestety jest też druga strona medalu: taka kostka to istna tablica Mendelejewa. Czego tam nie ma... A wiadomo, że takie rzeczy nie pozostają obojętne na nasze zdrowie. Oczywiście to nie działa od razy, nie poczujemy skutków używania takich rzeczy jutro czy pojutrze. Ale będzie się to odkładało w organizmie. I kiedyś się odezwie. My staramy się do wszystkiego podchodzić racjonalnie i nie krzyczymy od razu "Chemia! Chemia! Precz z tą chemią!". My wiemy, że wszystko jest dla ludzi. Ale dla ludzi mądrych. Więc jeśli raz w miesiącu wrzucicie do zupy jakąś sklepową kostkę bulionową to z pewnością krytycznym okiem na was patrzeć nie będziemy. Ale jeżeli używacie takich rzeczy częściej to mamy dla was ciekawą alternatywę. Dość dawno temu wrzucaliśmy na bloga przepis na taką tradycyjną bulionetkę, teraz zaś chcemy wam zaproponować bulionetkę pietruszkowo-lubczykową. To idealny zamiennik tych sklepowych kostek. Smaku ma tyle samo (a nawet znacznie więcej), a dodatkowo nie zalatuje apteką, co niestety często jest przypadłością sklepowych bulionetek.
Potrzebujemy:
1 cały pęczek lubczyku (taki z jednej sklepowej doniczki)
1 pęczek natki pietruszki
3 marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 korzenie pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
1 suszony grzybek
5 ziarenek ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki tymianku
5 łyżeczek soli
1 szklanka wody
1 szklanka białego wina 

Wykonanie:
Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy kroimy w talarki, cebule i por w plasterki. Natkę i lubczyk siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. W moździerzu rozcieramy na drobno pozostałe przyprawy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone warzywa i przeciśnięty czosnek. Podsmażamy około 15 minut. Następne dodajemy utarte przyprawy i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą, winem i dodajemy sos sojowy. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i lubczyk i blendujemy wszystko na gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce. I tak jak naszą poprzednią bulionetkę, możemy ją dodawać do zup, sosów, gulaszy, bulionów czy gdzie tylko chcemy.
Smacznego!


Zdjęcie - Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczona dynia piżmowa z masłem i szałwią
1

Pieczona dynia piżmowa z masłe…

food² food²
Food Square

Topinambur albo karczoch jerozolimski pieczony z czosnkiem i tymiankiem. Sezonowo od A do M
2

Topinambur albo karczoch jeroz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym
1

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Makaron z pieczoną papryką i domowym ziołowym pesto
1

Makaron z pieczoną papryką i d…

Beti Beti
kruche babeczki

Kurczak zagrodowy w ziołach prowansalskich z pieczoną dynią
2

Kurczak zagrodowy w ziołach pr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cukinia pieczona z czosnkiem w oliwie i ziołach. Na teraz, na potem…

Cukinia pieczona z czosnkiem w…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie

Tarta szpinakowa na sezamowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki z dyniowym kremem orzechowym z ciecierzycą
1

Naleśniki z dyniowym kremem or…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Placek owsiany z żurawiną

Placek owsiany z żurawiną

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Jak zrobić puree z dyni?
2

Jak zrobić puree z dyni?

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta grzybowa do słoików na zimę

Pasta grzybowa do słoików na z…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ciasteczka imbirowe
2

Ciasteczka imbirowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy