Bułeczki ze słonecznikiem na zakwasie
Wypiekając domowe pieczywo można eksperymentować na wiele sposobów. Romansując z różnymi technikami wypieku, rodzajami pieczywa i dodatkami. Czasem jednak ma się ochotę na coś prostego, wtedy piekę czysty chleb/bułki lub z jakimś klasycznym dodatkiem np. ziarnami słonecznika.
Słonecznik komponuje się z pieczywem idealnie, nadając mu charakterystycznego posmaku. Można go dodawać w tradycyjnej wersji, karmelizowanej lub krótko prażonej na suchej patelni. Wszystkie chwyt dozwolone!
Tym razem upiekłam proste bułeczki na zakwasie z mąką pełnoziarnistą i słonecznika. Ziarenka ozdobiły też wierzch bułek.
Bułeczki ze słonecznikiem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 4 godz. 25 min. Porcje: 8 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g ziaren słonecznika
- łyżka miodu
- łyżeczka soli
- 270 ml letniej wody
- Wierzch:
- białko
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ziarna słonecznika (wcześniej można uprażyć na suchej patelni), aktywny zakwas, miód i sól.
- Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut. Ciasto po tym czasie powinno być plastyczne. Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką na 3 godziny.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, oprószamy delikatnie mąką i formujemy okrągłe bułeczki. Kładziemy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na godzinę.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach, następnie przez 15 minut w 190 stopniach,
- Upieczony bułeczki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą z masłem.