Bułeczki zajączki

                                Wielkanoc za nami, ale mam do pokazania kilka świątecznych wypieków, jak to zwykle po świętach. Dziś przedstawiam bułeczki zajączki, jakie wykonałam z myślą o koszyczku ze święconką. Przepis na bułki pochodzi od Dorotuś. Robiłam z połowy porcji, wyszły mi 4 zajączki, z czego jeden powędrował do koszyka :). Zamieniłam także mąkę z żytniej na pszenną, upiekłam więc pszenno-orkiszowe bułeczki. Recepturę podaję na pełną porcję, z moimi zmianami.

Zdjęcie - Bułeczki zajączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Bułeczki zajączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na około 8 - 9 bułeczek:

*250 g mąki pszennej
*350 g mąki orkiszowej
*14 g suchych drożdży (2 opakowania) lub 28 g świeżych drożdży
*2 łyżeczki cukru
*1,5 łyżeczki soli
*250 g kefiru (lub maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
*150 g kwaśnej śmietany 18%
*kilka łyżek mleka (niekoniecznie, zależy, czy ciasto będzie suche przy wyrabianiu)

Do dekoracji:

*nasiona dyni, słonecznika, sezamu lub maku
*białko jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Wykonanie:

Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić, przykryte, do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (około 125 g każda). Każdą z tych części jeszcze na 3 części: mały okrągły ogonek (mała kulka); trochę większa głowa (kształt łzy lub gruszki), którą na czubku przecinamy, by powstały uszy zająca; ostatnią największą część (grzbiet zajączka) tworzymy przez uformowanie wałeczka i zwinięcie go jak ślimaka, zaczynając od środka. Zdjęcia sposobu zawijania można zobaczyć u Dorotuś. 

Ułożyć na blaszce grzbiety, dołączyć główkę i ogonek, posmarować bułeczki białkiem, zrobić oczy z dyni lub słonecznika, posypać dowolnymi ziarnami. Przykryć lnianą ściereczką, zostawić ponownie do wyrośnięcia, żeby zwiększyły objętość (około 20 - 30 minut).

Piec w temperaturze 200ºC - pierwsze 10 min, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 12 minut. Wystudzić na kratce.

Smacznego:)

Zdjęcie - Bułeczki zajączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki zajączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki ćwikłowe

Bułeczki ćwikłowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebki do koszyczka

Chlebki do koszyczka

Kasia Kasia
Pełny talerz

Mini chlebki do święconki

Mini chlebki do święconki

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Chałka drożdżowa z powidłami

Chałka drożdżowa z powidłami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śląskie smaki wielkanocne v.4
1

Śląskie smaki wielkanocne v.4

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Wielkanocny chlebek na zakwasie

Wielkanocny chlebek na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb