Bułeczki z suszonymi pomidorami – bez laktozy
Jak wiecie będąc na diecie bezlaktozowej muszę nie tylko unikać wielu rzeczy , ale też szukać zamienników tych podstawowych , które codziennie goszczą na moim stole.
Od pewnego czasu piekę sama bułki.
e … z oliwkami .Zwykł.. z makiem czy też kminkiem … no i takie jak dziś – z suszonymi pomidorami.
Mięciutkie , delikatne … szybkie i łatwe do zrobienia!
Gorąco polecam nie tylko tym muszącym unikać laktozy!
PS. Świetnie smakują posmarowane odrobiną oliwy i odgrzane w piekarniku!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 225 g
* mąka kukurydziana – 110 g
* suszone drożdże – 4 g
* sól – 1 łyżeczka
* ciepła woda – 200 ml
* oliwa z oliwek – 1 łyżka
* suszone pomidory w oliwie – ok. 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Suszone pomidory odsączamy na sitku z oliwy.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i suszonymi drożdżami.
W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę.
Całość przelewamy do mąk , dodajemy posiekane suszone pomidory i dokładnie mieszamy.
Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.
Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki.
Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.
Bułeczki powinny podwoić objętość.
Po tym czasie wkładamy d rozgrzanego na 220C piekarnika na ok. 8-9 minut.
Smacznego!