Bułeczki z musli z rodzynkami
Mam wrażenie, że niedziela została wprost stworzona po to, aby na chwilę zwolnić i cieszyć się wolnym czasem. Do celebracji najlepiej nadaje się pierwszy posiłek, czyli śniadanie. Bułeczki z musli mogą sprawić, że będzie naprawdę wyjątkowy.
Stworzyłam ten przepis z myślą o tych, którzy uwielbiają słodkie śniadania. Te bułeczki sprawdzą się perfekcyjnie. Dodatek musli i rodzynek będzie idealnie grał ze słodkimi dodatkami.
Czasem warto upiec je jeszcze rano (choć wiem, że głód czasem nie pozwala czekać!), żeby zjeść je jeszcze ciepłe.
Bułeczki z musli z rodzynkami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min. Porcje: 5 Składniki- 300 g mąki pszennej
- 100 musli
- 50 g rodzynek sułtańskich
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 10 g miodu
- 200 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą mąkę, musli, rodzynki, sól, drożdże i miód.
- Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
- Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, a następnie jeszcze kilka minut.
- Wsadź ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
- Po upływie tego czasu wymij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego rulon.
- Rulon pokrój na 5 równych części. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
- Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją.
- Wyjmij i wystudź.