Bułeczki z musli z rodzynkami

Bułeczki z musli z rodzynkami

Zdjęcie - Bułeczki z musli z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam wrażenie, że niedziela została wprost stworzona po to, aby na chwilę zwolnić i cieszyć się wolnym  czasem. Do celebracji najlepiej nadaje się pierwszy posiłek, czyli śniadanie. Bułeczki z musli mogą sprawić, że będzie naprawdę wyjątkowy.

Stworzyłam ten przepis z myślą o tych, którzy uwielbiają słodkie śniadania. Te bułeczki sprawdzą się perfekcyjnie. Dodatek musli i rodzynek będzie idealnie grał ze słodkimi dodatkami.

Czasem warto upiec je jeszcze rano (choć wiem, że głód czasem nie pozwala czekać!), żeby zjeść je jeszcze ciepłe.

Bułeczki z musli z rodzynkami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min.

Porcje: 5

Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 musli
  • 50 g rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 10 g miodu
  • 200 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą mąkę, musli, rodzynki, sól, drożdże i miód.
  2. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
  3. Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, a następnie jeszcze kilka minut.
  4. Wsadź ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
  5. Po upływie tego czasu wymij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego rulon.
  6. Rulon pokrój na 5 równych części. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  7. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
  8. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją.
  10. Wyjmij i wystudź.

3.1.09

Kategorie przepisów