Bułeczki z jagodami na zakwasie
Koniec lipca i początek sierpnia to zdecydowanie czas jagodzianek i owocowych wypieków. Uwielbiam jagodzianki, ale nie ukrywajmy, są one dosyć kaloryczne. Słodkie ciasta drożdżowe z dodatkiem sporej ilości cukru, masła i jajek do dietetycznych nie należy. Dlatego postanowiłam, że spróbuję upiec jagodzianki w trochę odchudzonej wersji.
Ciasto nadal zawiera podstawowe składniki jagodzianek, jednak nie ma w nim grama drożdży, gdyż jest oparte na zakwasie. Dodałam też mało cukru, który dodatkowo można zastąpić cukrem trzcinowym. Zrezygnowałam z dodatku masła, a liczbę jajek zmniejszyłam do jednego. Farsz nadal jest słodki i jagodowy. Wierzch moich bułeczek posmarowałam białkiem i posypałam wiórkami kokosowymi, zamiast cukru pudru, lukru lub kruszonki. Wyszło pysznie
Bułeczki z jagodami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 3 godz. 45 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 4 godz. 10 min. Porcje: 6 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 450 g mąki pszennej typ 550
- 50 g cukru
- jajko
- 180 ml letniego mleka
- Farsz:
- 250 g jagód
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- Wierzch:
- białko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- Zakwas przekładamy do misy, wsypujemy mąkę, cukier, sól. Dodajemy rozbełtane jajko.
- Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciast mikserem przez 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką na 2,5 h.
- Jagody łączymy z cukrem i mąką.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środku wykładamy po 2 łyżki farszu, boki ciasta zbieramy ku środkowi tworząc zamkniętą bułeczkę. Kładziemy je na blasze (wyłożonej pergaminem) złączeniem ku dołowi. Przykrywamy na godzinę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy wiórkami.
- Pieczemy przez 25 minut, aż się zarumienią. Studzimy, podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.