Bułeczki z jagodami na zakwasie

Zdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koniec lipca i początek sierpnia to zdecydowanie czas jagodzianek i owocowych wypieków. Uwielbiam jagodzianki, ale nie ukrywajmy, są one dosyć kaloryczne. Słodkie ciasta drożdżowe z dodatkiem sporej ilości cukru, masła i jajek do dietetycznych nie należy. Dlatego postanowiłam, że spróbuję upiec jagodzianki w trochę odchudzonej wersji.

Ciasto nadal zawiera podstawowe składniki jagodzianek, jednak nie ma w nim grama drożdży, gdyż jest oparte na zakwasie. Dodałam też mało cukru, który dodatkowo można zastąpić cukrem trzcinowym. Zrezygnowałam z dodatku masła, a liczbę jajek zmniejszyłam do jednego. Farsz nadal jest słodki i jagodowy. Wierzch moich bułeczek posmarowałam białkiem i posypałam wiórkami kokosowymi, zamiast cukru pudru, lukru lub kruszonki. Wyszło pysznie

Zdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki z jagodami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 3 godz. 45 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 4 godz. 10 min. Porcje: 6 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g cukru
  • jajko
  • 180 ml letniego mleka
  • Farsz:
  • 250 g jagód
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • Wierzch:
  • białko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Instrukcja
  1. Zakwas przekładamy do misy, wsypujemy mąkę, cukier, sól. Dodajemy rozbełtane jajko.
  2. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciast mikserem przez 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką na 2,5 h.
  3. Jagody łączymy z cukrem i mąką.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środku wykładamy po 2 łyżki farszu, boki ciasta zbieramy ku środkowi tworząc zamkniętą bułeczkę. Kładziemy je na blasze (wyłożonej pergaminem) złączeniem ku dołowi. Przykrywamy na godzinę.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy wiórkami.
  6. Pieczemy przez 25 minut, aż się zarumienią. Studzimy, podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Przepisy z tych kategorii

Maślane drożdżówki z jagodami

Maślane drożdżówki z jagodami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lipiec. Ale czy na pewno...? I ptysie nie tylko dla Ptysi

Lipiec. Ale czy na pewno...? I…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Brioszki z borówkami i paryskie reminiscensje…

Brioszki z borówkami i paryski…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułeczki z jagodami do odrywania dla NieAlergika

Bułeczki z jagodami do odrywan…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Jagodowe odrywańce

Jagodowe odrywańce

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarteletki z poziomkami i jagodami
1

Tarteletki z poziomkami i jago…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!