Bułeczki z jagodami na zakwasie

Bułeczki z jagodami na zakwasie

Zdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koniec lipca i początek sierpnia to zdecydowanie czas jagodzianek i owocowych wypieków. Uwielbiam jagodzianki, ale nie ukrywajmy, są one dosyć kaloryczne. Słodkie ciasta drożdżowe z dodatkiem sporej ilości cukru, masła i jajek do dietetycznych nie należy. Dlatego postanowiłam, że spróbuję upiec jagodzianki w trochę odchudzonej wersji.

Ciasto nadal zawiera podstawowe składniki jagodzianek, jednak nie ma w nim grama drożdży, gdyż jest oparte na zakwasie. Dodałam też mało cukru, który dodatkowo można zastąpić cukrem trzcinowym. Zrezygnowałam z dodatku masła, a liczbę jajek zmniejszyłam do jednego. Farsz nadal jest słodki i jagodowy. Wierzch moich bułeczek posmarowałam białkiem i posypałam wiórkami kokosowymi, zamiast cukru pudru, lukru lub kruszonki. Wyszło pysznie

Zdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z jagodami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki z jagodami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 3 godz. 45 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 4 godz. 10 min. Porcje: 6 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g cukru
  • jajko
  • 180 ml letniego mleka
  • Farsz:
  • 250 g jagód
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • Wierzch:
  • białko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Instrukcja
  1. Zakwas przekładamy do misy, wsypujemy mąkę, cukier, sól. Dodajemy rozbełtane jajko.
  2. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciast mikserem przez 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką na 2,5 h.
  3. Jagody łączymy z cukrem i mąką.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środku wykładamy po 2 łyżki farszu, boki ciasta zbieramy ku środkowi tworząc zamkniętą bułeczkę. Kładziemy je na blasze (wyłożonej pergaminem) złączeniem ku dołowi. Przykrywamy na godzinę.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy wiórkami.
  6. Pieczemy przez 25 minut, aż się zarumienią. Studzimy, podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Kategorie przepisów