Bułeczki z hotelu Parker House

Od dawna miałam ochotę na te buleczki, ktore były chwalone na wielu blogach.Wszystkie pochwały okazały się słuszne ponieważ bułeczki są naprawdę bardzo dobre. Mięciutkie, puszyste, maślane - jednym słowem rewelacyjne.

Zdjęcie - Bułeczki z hotelu Parker House    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1¼ łyżeczki drożdży instant (5 g) lub 10 g świeżych drożdży
  • 175 ml letniego mleka
  • 30 g płynnego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  •  15 g płynnego masła do posmarowania

Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5minut. Resztę mleka rozmieszać z 30 g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości około 5 cm. Każdy z pasków podzielić na 4 części. Powstanie 16 małych prostokątów. Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnią do środka, ale nie całkiem dokładnie, lecz tak, by na powierzchni odstawał kawałek około 1 cm. Kawałki układać na blaszce dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Całość posmarować masłem. Piec 15 - 20 minut  w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.

Smacznego :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy