Bułeczki z brokułami na zakwasie
Już wkrótce na straganach zrobi się kolorowo za sprawą sezonowych owoców i warzyw. Nie mogę już się doczekać świeżych szparagów, chrupiących rzodkiewek i soczystego rabarbaru. Zanim jednak to nastąpi, sięgam od czasu do czasu po zielone brokuły. Ich kolor przyciąga wiosnę, są smaczne, zdrowe i można je wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.
Jeśli zostanie wam kilka ugotowanych brokułowych różyczek z obiadu, to możecie nimi ozdobić wyrośnięte bułeczki. Ja użyłam ich do bułeczek na zakwasie, ale podobnie można postąpić z bułkami drożdżowymi.
Dzięki temu małe wypieki zyskały wiosenny wygląd i dodatkowy smak
Bułeczki z brokułami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 4 godz. 15 min. Porcje: 8 Składniki- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 275 ml wody
- łyżeczka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 8 różyczek ugotowanych borkułów
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut (ręką lub mikserem), aż osiągnie formę elastycznej kuli.
- Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
- Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Formujemy bułeczki, które kładziemy na blasze w odstępach. Wierzch każdej bułeczki zdobimy różyczką ugotowanego brokuła, które delikatnie przyciskamy do ciasta. Bułeczki przykrywamy na godzinę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek skrapiamy wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane, studzimy na kratce.