Bułeczki śniadaniowe

Dzisiaj sobota więc pewnie znajdzie się chwila na upieczenie domowego pieczywa. Polecam łatwe i bardzo smaczne bułeczki, idealne na późne śniadanie. W smaku są uniwersalne zatem pasuje do nich wędlina, ser oraz dżem lub konfitura.

Zdjęcie - Bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem

Składniki na 15 sztuk:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 ml wody
  • łyżka oleju
  • łyżka soli
  • łyżeczka cukru
  • ok. 850 g mąki pszennej
  • jajko do posmarowania

Wkruszyć drożdże do miski. Zalać odrobiną ciepłej wody, zamieszać, aż się rozpuszczą. Wlać resztę wody z olejem, wsypać sól, cukier, mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 równych porcji i uformować bułki. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. W tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 225 stopni. Wierzch bułek   posmarować rozbełtanym jajkiem, naciąć wzdłuż i wstawić do piekarnika na ok. 10-15 min.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
1

Chałka - najlepszy pomysł na w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przytulone bułeczki owsiane

Przytulone bułeczki owsiane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki  razowe
2

Bułeczki razowe

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadaniowa bułka pszenna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułki śniadaniowe
1

Bułki śniadaniowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy