Bułeczki precle

Bułeczki precle

Zdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam małą słabość, gdy tylko przechodzę obok piekarni, w których sprzedawane są precle, nie mogę się oprzeć- zawsze kupuję… co najmniej sztukę (częściej jednak dwie…). Pierwszą potrawą, jaką umieściłam na blogu był precel właśnie, widzicie więc, że to moja prawdziwa miłość!

Zdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przepis na „preclowe bułeczki”, z klasycznie przybrązowiona skórką i delikatnym miąższem.

Zdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podałam je w formie „fishbourgerów”, ze smażonym w cieście mintajem i marynowaną cebulka, jednak to tylko propozycja. Bułeczki są uniwersalne i można je podawać z dowolnymi dodatkami, albo same, do kufla zimnego piwa :)

Zdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 8 małych bułeczek.

Zdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

150 g mąki, cukier, drożdże i letnią wodę połącz w misce (przykrytej folią aluminiową) w ciepłe miejsce, na 30 minut.

P tym czasie dodaj resztę składników i wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż uzyskasz gładkie, elastycznie ciasto. Odstaw na 10 minut. Uformuj bułeczki.

W wodzie rozpuść sodę i sól. Każdą bułeczkę zanurz w mieszaninie na 30 sekund. Odłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kolejnych 10 minut. Wierzch bułeczek możesz posypać grubą solą czy np. ziarenkami sezamu, natnij do w 2 miejscach (w nich bułeczki "pękną"), zdecydowanym ruchem, ostrym nożem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C, piecz ok. 20 minut.

Kategorie przepisów