Bułeczki precle

Zdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam małą słabość, gdy tylko przechodzę obok piekarni, w których sprzedawane są precle, nie mogę się oprzeć- zawsze kupuję… co najmniej sztukę (częściej jednak dwie…). Pierwszą potrawą, jaką umieściłam na blogu był precel właśnie, widzicie więc, że to moja prawdziwa miłość!

Zdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przepis na „preclowe bułeczki”, z klasycznie przybrązowiona skórką i delikatnym miąższem.

Zdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podałam je w formie „fishbourgerów”, ze smażonym w cieście mintajem i marynowaną cebulka, jednak to tylko propozycja. Bułeczki są uniwersalne i można je podawać z dowolnymi dodatkami, albo same, do kufla zimnego piwa :)

Zdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 8 małych bułeczek.

Zdjęcie - Bułeczki precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 500 g
  • woda - 280 ml
  • masło - 25 g, miękkie
  • drożdże instnt - 5 g
  • cukier - 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • soda - 6 łyżek
  • sól - 2 łyżeczki
  • woda - 1 litr
Sposób przygotowania

150 g mąki, cukier, drożdże i letnią wodę połącz w misce (przykrytej folią aluminiową) w ciepłe miejsce, na 30 minut.

P tym czasie dodaj resztę składników i wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż uzyskasz gładkie, elastycznie ciasto. Odstaw na 10 minut. Uformuj bułeczki.

W wodzie rozpuść sodę i sól. Każdą bułeczkę zanurz w mieszaninie na 30 sekund. Odłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kolejnych 10 minut. Wierzch bułeczek możesz posypać grubą solą czy np. ziarenkami sezamu, natnij do w 2 miejscach (w nich bułeczki "pękną"), zdecydowanym ruchem, ostrym nożem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C, piecz ok. 20 minut.

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb pszenny szybki

Chleb pszenny szybki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek muffinowy

Chlebek muffinowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wiejskie podpłomyki z makiem

Wiejskie podpłomyki z makiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb