Bułeczki pomidorowe z oliwą z oliwek

Zdjęcie - Bułeczki pomidorowe z oliwą z oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niedawno czytałam wyznania znanego i cenionego przeze mnie polskiego kucharza. Na pytanie o ulubione połączenie smaków odpowiedział- pomidory z oliwą z oliwek. I coś w tym jest. Osobiście dodałabym jeszcze ocet balsamiczny i bazylię i mamy połączenie idealne. Pamiętajmy jednak, że na rynku mnóstwo jest nic nie wartej oliwy, zwykłego tłuszczu, który nie ma smaku ani zapachu. Takich produktów należy się wystrzegać również przy robieniu chleba.

Zdjęcie - Bułeczki pomidorowe z oliwą z oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zasady są proste i nie da się ich obejść. Jeżeli do naszych wypieków dodamy produktów najlepszej jakości, sam wypiek będzie najlepszej jakości. Nie ma mowy o kompromisach. Kompromisy są zawsze wyczuwalne w smaku. Tak samo jak tłuszcz zamiast oliwy, wino z kartonu dodane do sosu, czy ser żółty zamiast parmezanu. Postarajmy się więc, żeby nasz chleb był najlepszej jakości i pieścił podniebienie z każdym kęsem. Uwierzcie mi, trzeba naprawdę niewiele:)

Zdjęcie - Bułeczki pomidorowe z oliwą z oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomidory z oliwą w bułeczkach sprawdzają się jeszcze lepiej niż „na surowo”. Oliwa dodaj miąższowi konsystencji przypominającej focaccie (do której z zasady dodajemy oliwę), a pomidory nie tylko wpływają na kolor bułeczek, ale również na wspaniały smak!

Bułeczki pomidorowe z oliwą z oliwek Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut

Porcje: 6

Składniki
  • 180 g mąki pszennej chlebowej
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą mąki, drożdże i sól.
  2. Dodaj przecier i oliwę i zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj powoli wodę. Dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję.
  3. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  4. Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 h.
  5. Wyjmij ciasto z miski, pokrój je na 6 równych części. Z każdej uformuj bułeczkę i odstaw na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Przykryj materiałową szmatką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  7. Wstaw blachę z bułeczkami i piecz je przez ok. 20 minut.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami