Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno - drożdżową. Lutowa piekarnia
W lutowej piekarni Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami" wybrała przepis Zorry (oryginalny przepis pochodzi stąd) na pszenne bułki upieczone metodą solno - drożdżową. To przepis, który udowadnia, że sól nie zabija drożdży. Metoda ta daje wiele korzyści, choć niekoniecznie przy domowym wypieku pieczywa. Mieszanina drożdży i 10% solanki czyni ciasto wyjątkowo plastycznym, wypieki dłużej pozostają świeże, a ciasto jest stabilniejsze co ma niebagatelne znaczenie przy produkcji, szczególnie na przemysłową skalę. Bułeczki mają drobniutki miękisz, chrupiącą skórkę i są bardzo smaczne.
Swoje bułki upiekłam z mieszaniny mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej płaskurki. Może trochę przesadziłam z "uzdrawianiem" bułek i dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bo nie dość, że sól "hamowała" wzrost ciasta to dodatkowo obciążyłam je mąką z pełnego przemiału. Dlatego nie wyrosły za mocno, ale i tak bardzo nam smakowały.
Przepis na pewno jeszcze powtórzę, ale już bez dodatku mąki pełnoziarnistej.
Składniki na roztwór solno-drożdżowy:
100 g wody
10 g soli
10 g świeżych drożdży
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g wody
15 g miodu/cukru trzcinowego
10 g miękkiego masła
roztwór soli i wody
Wykonanie:
- sól, wodę i drożdże, dobrze wymieszać, aż sól się rozpuści. Naczyńko wstawić na noc do lodówki ( lub co najmniej na 4 godz)
- dzień pieczenia: umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Pod koniec dodać masło
- pozostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w 30`C (wstawić no nagrzanego piekarnika i natychmiast wyłączyć)
- podzielić ciasto na 70 g kawałki i zostawić na podsypanej mąką stolnicy do wyrastania na 10 minut. Po tym czasie uformuj bułki i zostaw na kolejne 40 minut (łączeniem skierownym do góry)
- piec w 250`C 12-15 minut w mocno zaparowanym piekarniku
Zobacz upieczone bułki na innych blogach:
"Kuchennymi drzwiami"
"Grahamka, weka i kajzerka"
"Weekendy w domu i ogrodzie"