Bułeczki marcińskie

Bułeczki marcińskie

Zdjęcie - Bułeczki marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rogale marcińskie wypiekane są w Poznaniu z okazji 11 listopada, czyli imienin św. Marcina. Już tydzień wcześniej można je kupić w większości cukierni w całej Polsce.

Rogale można również upiec samodzielnie w domu, ale wymaga to sporo pracy i cierpliwości. Rok temu tak się namęczyłam je robiąc, że mimo cudownego smaku zdecydowałam, że w tym roku przygotuję bardziej leniwą wersję. Wilgotny farsz z białego maku i bakalii otuliłam drożdżowym ciastem i upiekłam słodkie bułeczki. Może nie są tak efektowne z wyglądu, ale w smaku niczego im nie brakuje.

Dodatkowo można je jeszcze polać domowym lukrem i obiecuję, że będą smaczniejsze niż niejeden rogal z cukierni :)

Zdjęcie - Bułeczki marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki marcińskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki marcińskie Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min.

 

Porcje: 6

 

Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • Masa makowa:
  • 150 g białego maku
  • 50 g marcepanu
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g blanszowanych migdałów
  • 50 g orzechów arachidowych lub włoskich
  • 50 g suszonych fig lub daktyli
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • kilka biszkoptów (50 g)
  • jajko
  • 50 g masła
  • Wierzch:
  • żółtko + łyżeczka mleka
  • Lukier:
  • łyżeczka ciepłej wody
  • 3-4 łyżki cukru pudru

 

Instrukcja

  1. Masa:
  2. Mak zalewamy taką ilością wody, aby go przykryła. Wstawiamy na ogniu i gotujemy 30 minut, aż wchłonie płyn.
  3. Orzechy przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Następnie mielimy dwukrotnie ugotowany i ostudzony mak, mieszamy z orzechami.
  4. W rondlu topimy masło z cukrem pudrem i pozostałymi bakaliami. Wsypujemy mak, mieszamy i smażymy kilka minut. Studzimy.
  5. Do masy dodajemy pokruszone biszkopty, jajko i pokrojono drobny marcepan. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  6. Ciasto:
  7. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. W rondlu topimy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy, aby płyn był letni. Wlewamy powoli płyn i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę.
  8. Formę na muffiny smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto przekładamy do posypany mąką blat. Dzielimy na 6 części, każdą z nich spłaszczamy, na środku wykładamy po łyżce farszu. Boki ciasta zbieramy do środka. Uformowane bułeczki umieszczamy w foremkach na muffiny, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
  9. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy żółtkiem z mlekiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
  10. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce. Następnie można je polać dodatkowo lukrem.

 

3.1.09

Kategorie przepisów