Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
Nareszcie nadeszła wiosna, a wraz z nią budzą się do życia piękne rośliny. W moim ogrodzie rosną wyjątkowo apetyczne kwiaty o smaku suszonych na słońcu pomidorach.
Czas całkowity: 1 godz 48 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 18 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- letnia woda - 300 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- miękkiego masła (masło pomidorowe) - 150 g
- suszonych pomidorów (masło pomidorowe) - 6 szt.
- koncentratu pomidorowego (masło pomidorowe) - 2 łyżeczki
- ząbek czosnku (masło pomidorowe) - 1 szt.
- pieprzu cayenne (masło pomidorowe) - 0,5 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
- misa
- waga kuchenna
- ściereczka
- blender
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. W tym czasie miksujemy masło z suszonymi pomidorami, koncentratem, pieprzem cayenne i posiekanym ząbkiem czosnku.
4. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą z nich rozpłaszczamy, na środek wykładamy łyżkę nadzienia, zbieramy boki ciasta ku środkowi tworząc bułeczkę. Spłaszczamy ją i nacinamy z 8 stron. Ciasto kręcimy parami wywijając je dwa razy na zewnątrz i zlepiając końce. W ten sposób otrzymamy po 4 płatki na bułeczkę.
5. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
6. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni metodą góra-dół przez 19 minut.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą de Luxe.