Bułeczki dynie

Zdjęcie - Bułeczki dynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na powitanie jesieni proponuję bułeczki dynie. Mięciutkie, delikatne i bardzo puszyste, po prostu wyśmienite. Kolorek bułeczek rozweseli pochmurne, szare jesienne dni, a i kształt wywoła uśmiech na niejednej buzi.
Wcześniej już prezentowałam bułeczki dyniowe z czarnym sezamem (przepis tutaj).
Dzisiejsze bułeczki dynie są bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko ponacinać boki, a podczas pieczenia małe dynie uformują się same. Forma bułeczek kusiła mnie od dawna, bo nie raz widziałam je w necie i nareszcie je upiekłam i to nawet 2 razy z rzędu.
Pyszne zarówno ze słodkimi jak i z wytrawnymi dodatkami. Polecam!

Składniki:
Zdjęcie - Bułeczki dynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
350 g mąki orkiszowej jasnej
120 g puree z dynii
100 ml mleka
40 g masła
1 jajko M
25 g drożdży
1 łyżka miodu
1-2 łyżeczki soli
Zdjęcie - Bułeczki dynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
dodatkowo:
orzechy włoskie na "ogonki"
żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania

Wykonanie:

  • puree z dynii przygotować wg tego przepisu
  • mleko delikatnie podgrzać w garnuszku. Dwie łyżki odjąć i rozmieszać z drożdżami do upłynnienia w osobnym kubku. Do ciepłego mleka wkroić plasterki masła
  • do misy robota odważyć mąkę, dodać dyniowe pure, jajko, mleko z masłem i rozpuszczone drożdże. Wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 10 kawałków odważając po około 65 g na bułeczkę. Uformować kulki, układać na stolnicy posypanej mąką. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do napuszenia
  • wyrośnięte bułeczki naciąć z boku w 8 miejscach pozostawiając nie nacięty środek i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie polecam nacinać bułeczek zbyt głęboko, bo się "rozjadą", nie wyrosną i będą płaskie. Bułeczki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, a w środku każdej bułki ufiksować ćwiartkę orzecha włoskiego
  • piec w 180*C około 25 minut do zrumienienia
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Bułeczki dynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto
2

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy ?
1

Jak zrobić domowy ocet jabłkow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto dyniowe bez pieczenia
2

Ciasto dyniowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ajvar
2

Ajvar

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi

Zupa dyniowa z powidłami śliwk…

figmara figmara
figowe smaki

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust