Bułeczki drożdżowe z masłem orzechowym
Ostatnio bardzo polubiłam się ( baa! pokochałam ) z ciastem drożdżowym!
Kiedyś absolutnie nie chciało „mnie słuchać”, a teraz za każdym razem rośnie pięknie, a po upieczeniu jest niesamowicie delikatne i puszyste!
Dziś przygotowałam pyszne drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym.
Ja wybrałam masło orzechowe piernikowe marki Primavika – obłędne!
Idealne na słodkie śniadanie, przekąskę w pracy albo deser do popołudniowej kawki.
Koniecznie spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( ok. 12 szt )
* maka pszenna – 550 g
* drożdże świeże – 30 g
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 250 ml
* cukier – 100 g
* mielony kardamon – 1 łyżeczka
* jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
+ masło orzechowe piernikowe Primavika
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy z kardamonem.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę i jeszcze chwilę zagniatamy.
Urywamy po kawałku, rozciągamy na placek, smarujemy masłem orzechowym, zwijamy w rulon i zaplatamy bułeczkę.
Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy jeszcze chwilę do podrośnięcia.
Pieczemy ok. 8-10 minut / 200C.
Smacznego!
Przepis powstał we współpracy z marką PRIMAVIKA